De Willem Arondéus-taart. Beeld De Balie/Michelle van der Plas
De Willem Arondéus-taart.Beeld De Balie/Michelle van der Plas

Postuum eerbetoon

Een rozedriekhoektaartje als ode aan verzetsheld Arondéus

In debatcentrum en café-restaurant De Balie in Amsterdam staat vanaf deze week de Willem Arondéus-schuimtaart op de menukaart. Sarah van Sonsbeeck ontwierp het gebakje als verwijzing naar het teken dat de nazi’s introduceerden in concentratiekampen om homo’s van de rest te onderscheiden – de roze driehoek, die later het geuzensymbool van de homobeweging werd.

Het verhaal van Gerrit van der Veen die de aanslag pleegde op het Amsterdamse Bevolkingsregister is bekend. Zijn medeverzetsleider was Arondéus, de beeldend kunstenaar en schrijver die openlijk homo was.

De nacht voor diens executie in de duinen bij Overveen op 1 juli 1943 mochten zijn celgenoten en hij brieven versturen en eten ontvangen in de Polizeigefängnis, op de plek waar nu De Balie staat. Arondéus bestelde frivool een schuimtaart, die door een Larense bakker op verzoek van de met hem bevriende familie Roland Holst werd gebakken. Die nacht was er een uitgelaten stemming in de cel en werd de taart vrolijk verdeeld. In een afscheidsbrief aan een vriendin schreef Arondéus nog: “Ik en mijn kameraden hebben een grote tijd doorgemaakt. Een tijd van blijheid en geluk zoals ik in mijn leven niet gekend heb.”

Kunstenaar Willem Arondéus op Urk, ca. 1921. Beeld
Kunstenaar Willem Arondéus op Urk, ca. 1921.

De Balie en Van Sonsbeeck wilden Arondéus eren, aan wie pas in 1984 postuum het Verzetsherdenkingskruis werd toegekend – waarschijnlijk zo laat vanwege zijn homoseksualiteit.

Arondéus had dit postume eretaartje vast op prijs gesteld. Zijn advocaat, die hem een dag voor zijn executie bezocht, kreeg te horen dat iedereen na de oorlog moest weten dat homo’s niet minder moedig zijn dan anderen. Waarvan akte.

Lees ook:

Het tragische lot van een homoseksuele held

Niemand kent – of kende tot dit jaar – Willem Arondéus, de aanvoerder van de groep die in 1943 een aanslag pleegde op het Amsterdamse bevolkingsregister. Hij was wel een held, maar hij was ook ‘van de verkeerde kant’ en hoorde daarom – volgens wie allemaal precies? – niet in de eregalerij van de bezettingsgeschiedenis. Rudi van Dantzig geeft hem alsnog de plek die hij verdient.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden