null Beeld
Beeld

RumoerJann Ruyters

Een paasroman zonder Librisnominatie

Jann Ruyters

Wat opvalt aan de onlangs gepresenteerde shortlist van de Libris Literatuur Prijs is dat het een wat leeftijd, sekse en achtergrond van de schrijvers betreft diverse lijst is, maar dat Esther Gerritsens roman De ­Terugkeer er niet op staat. Een noviteit kan je dat laatste wel noemen.

Al tien jaar haalde iedere nieuwe roman van Esther Gerritsen de shortlist van de Libris Literatuur Lijst: Superduif in 2011, Roxy in 2013, Dorst in 2015 en De Trooster in 2019. Die laatste keer dacht ik eigenlijk dat ze zou gaan winnen, ik vond ook dat De Trooster verdiende te winnen, terwijl iedereen dacht dat Ilja Leonard Pfeijffer zou winnen. Uiteindelijk won Rob van Essen.

Marteling

Misschien is de schrijfster zelf opgelucht dat ze nu niet wéér die eerste maandag in mei aan hoeft te schuiven in het Amstel Hotel om zonder de prijs naar huis te gaan. Het Librisdiner van 2019 werd door Ilja Leonard Pfeijffer achteraf beschreven als een marteling, waarbij zijn gedachten ook uitgingen naar Gerritsen die daar al voor de vierde keer zat.

Maar toch, een Librisnominatie zorgt ook voor nieuwe interesse, zie het wel genomineerde Wij zijn licht van Gerda Blees, dat nu alsnog opduikt in de bestsellerlijst.

Zelf las ik Gerritsens De Terugkeer afgelopen weekend in één adem uit en ik kan u verzekeren: het is weer een geestige en ontroerende roman; een ­roman die misschien wel het best met Pasen gelezen kan worden bovendien, omdat hij over een moeder en zoon gaat, over vergeving en verlossing, en over de doden die niet verdwijnen maar een leven lang in de buurt blijven.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden