null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

Een opgewekte versie van Astrid Lindgrens levensverhaal

Bas Maliepaard

Boeken voor kinderen over jeugdliteratuur en de makers ervan zijn zeldzaam. In 2013 was er ABC Dragt, een biografisch boek voor jonge lezers van Tonke Dragt. Ik herinner me ook het Roald Dahl woordenboek en de (weliswaar fictieve) kleuter-biografie De vader van kikker, over Max Velthuijs.

Nu is er in de prentenboekenserie Van klein tot groots, over iconische vrouwen, een charmant deeltje verschenen over de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. Bij vrolijke illustraties in het soepele handschrift van de Britse Linzie Hunter wordt een beknopte, opgewekte versie van Lindgrens levensverhaal verteld.

Aan haar verdriet (haar zoon woonde zijn eerste jaren in een pleeggezin, haar man overleed jong) gaat het boek begrijpelijkerwijs voorbij; het draait om haar geboorte als schrijfster via haar bekendste personage Pippi Langkous. Het zal kinderen ongetwijfeld aanspreken dat ze die verhalen eerst op de bedrand aan haar dochter Karin vertelde en er later beroemd mee werd. ‘Het werd al snel het lievelingsboek van heel veel kinderen, van over de hele wereld. Pippi was slim, eerlijk en wild – hun grote heldin.’

null Beeld

Maria Isabel Sánchez Vegara
Van klein tot groots, Astrid Lindgren
Vert. Antje Schoehuys-Blaak
Ill. Linzie Hunter.
De Vier Windstreken;
30 blz. € 14,50.
Vanaf 6 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden