'Een onvoordelig uiterlijk is op zichzelf al een ziekte'

De strijd voor vrouwenrechten is nog niet gewonnen. Na de val van het Talibanregime zijn Afghaanse vrouwen weliswaar een stap vooruitgegaan in hun vrijheid, schrijft Newsweek.

Maar de verworven rechten dreigen hun weer langzaam door de vingers te glippen. Op het conservatieve platteland worden vrouwen in Afghanistan nog dagelijks behandeld als slaven. Onlangs heeft een religieuze raad in de westelijke stad Herat aangekondigd, dat vrouwen opnieuw streng gescheiden van mannen dienen te werken en zij geen kleurrijke kleding meer mogen dragen. Ismael Khan, legercommandant en provinciale machthebber in Herat, heeft daaraan toegevoegd dat het niet langer toegestaan is dat vrouwen autorijden en werken bij non-profit organisaties.

Deze provinciale regels kunnen makkelijk in de wet worden opgenomen vrezen mensenrechtenorganisaties. De Afghaanse president Karzai laat binnenkort een nieuwe grondwet schrijven. De grondwet uit 1964, die Afghanen zien als een gebalanceerd document waarin man en vrouw gelijk zijn, fungeert hiervoor als basis. Maar net als in 1964 zullen islamistische geloofswetten de ruggegraat hiervan vormen. Zelfs als de nieuwe grondwet eerlijk is, verwacht Newsweek dat provinciale autoriteiten deze simpelweg negeren.

Voor westerse vrouwen lijkt de weegschaal de andere kant op te slaan. Onder het 'juk' van commerciële vrijheid dienen vrouwen geen genoegen meer te nemen met hun aangeboren schoonheid. Kleine borsten, een buikje of flaporen; vrouwen zouden wel gek zijn als ze er niets aan laten doen. Der Spiegel bericht over Duitse plastisch chirurgen die zich in toenemende mate wagen aan twijfelachtige ingrepen. Het afgelopen jaar zijn 35000 esthetische borstvergrotingen, 80000 vet afzuigingen, 500 facelifts en 300 haartransplantaties uitgevoerd. Vooral zorgelijk vindt der Spiegel dat met moeders toestemming en een goed gevulde portemonnee, zelfs zeventienjarige meisjes hun lichaam laten verbouwen.

Waar eindigt het beroep van genezen en waar begint de commercie, vraagt het weekblad zich af. Plastische chirurgen vegen dit bezwaar van tafel: 'een onvoordelig uiterlijk is op zichzelf al een ziekte'. Ze hopen dat een bezoek aan hun praktijken net zo gewoon wordt als een kappersbezoek.

Behalve uiterlijk blijven ook topfuncties in de zakenwereld een gevoelig punt voor vrouwen. Het Amerikaanse weekblad Time presenteert de top 25 van hoofdrolspelers in de digitale techniek met maar liefst 24 mannen en één vrouw: Maria Marced. De 48-jarige Spaanse is algemeen directeur van het telecombedrijf Intel in Europa, Midden-Oosten en Africa. Zij heeft de zesde plaats verworven, omdat zij volgens het weekblad met haar bedrijf aan de spits staat in de ontwikkeling van mobiele apparaten. Zo maakt Intel onder leiding van Marced draadloze breedbandaansluitingen voor PC's, palmtops en laptops. Marced houdt Intel volgens Time actief. Haar visie op de zaak: ,,Dit zijn harde tijden, maar de digitale revolutie is aangebroken. ''

Het republikeinse congreslid Connie Morella gaat het minder voorspoedig af. Had de Amerikaanse sinds 1986 elke democratische kandidaat die een gooi deed naar haar zetel in het kiesdistrict Maryland uitgeschakeld; nu is Morella volgens The Economist de meest kwetsbare republikein in de parlementsverkiezingen begin volgende maand. Het kiesdistrict is opnieuw opgetekend waardoor drie conservatieve wijken zijn vervangen door democratische wijken. Bovendien kampt ze met een groeiende impopulariteit van vooraanstaande republikeinen die hun agenda hebben doorgedrukt, waaronder een grote belastinghervorming. Enige hoop ziet het weekblad in een goede besteding van Morella's campagnegeld. Met bijna twee miljoen dollar steekt ze ver uit boven de 200000 van de democraten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden