Lennete van Dongen blijft in haar show sterk hangen in het persoonlijke. Beeld Annemieke van der Togt
Lennete van Dongen blijft in haar show sterk hangen in het persoonlijke.Beeld Annemieke van der Togt

RecensieCabaret

Een onderhoudend avondje met Lenette van Dongen, maar ook niet veel meer dan dat

Dat doet ze anders nooit
Lenette van Dongen
★★★

Ivo Nieuwenhuis

“Het wordt een rommelige avond,” waarschuwt Lenette van Dongen (64) haar publiek maar vast aan het begin van Dat doet ze anders nooit, haar twaalfde cabaretsolo. Inderdaad vormen de twee daaropvolgende uren een vrolijke chaos, waarin Van Dongen de anekdotes uit haar leven als pretentieloze zestiger losjes aaneenrijgt, met af en toe een gevoelig liedje tussendoor.

De gemoedelijke, huiselijke sfeer die Van Dongen hierbij weet neer te zetten, maakt dat het publiek aan haar lippen hangt. Hoewel het soms moeilijk is om de nogal snel sprekende cabaretière bij te houden, verliest ze de zaal geen moment. Ze is dan ook een meester in contact maken. Al voor aanvang van de voorstelling wandelt Van Dongen over het podium en door de zaal, doet ze een dansje of gaat met iemand op de foto – alles om uit te stralen dat ze benaderbaar is.

Inspelen op herkenning is een andere manier waarop Van Dongen het contact met de zaal levend houdt. “Wie heeft dat ook?”, vraagt ze geregeld, om vervolgens bijvoorbeeld te verwijzen naar de ervaring van het ouder worden en het toegenomen zelfvertrouwen dat daarmee gepaard gaat.

Vakantiekiekjes kijken

Dat geloof in zichzelf vormt tevens een belangrijke thematische lijn in Dat doet ze anders nooit. Op vele momenten in de show maakt Lenette van Dongen duidelijk dat ze zich door niemand meer laat vertellen wat ze wel en niet moet doen. “Ik pluk nu mijn eigen fruit / jij hoeft mij geen oogst meer te geven”, zingt ze met volle overgave.

Van Dongen oogt volstrekt authentiek wanneer ze dit soort teksten debiteert. Dat is mooi om te zien, maar geregeld schiet de cabaretière toch ook wel erg door in het particuliere. Ze heeft een heleboel foto’s en filmpjes bij zich van dingen die ze anders nooit doet, maar de afgelopen paar jaar wel gedaan heeft. Die worden op een groot met borduurstiksel omlijst scherm geprojecteerd. Het idee is dat de beelden laten zien hoe Van Dongen dankzij haar toegenomen zelfvertrouwen meer van de gebaande paden durft af te wijken, maar uiteindelijk zitten we toch vooral naar een oeverloze reeks vakantiekiekjes te kijken.

Door zo sterk in het persoonlijke te blijven hangen, krijgt Dat doet ze anders nooit uiteindelijk weinig inhoudelijke urgentie. Los van die paar clichématige spirituele wijsheden over het ten volle durven leven van je leven, is het vooral een ‘gezellig avondje met Lenette’: onderhoudend, maar ook niet veel meer dan dat.

Tour t/m juni 2023, www.lenettevandongen.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden