Review

Een nomadische ziel in tweevoud

Met Youssou N'Dour is Baaba Maal de grootste popster uit Senegal. Beiden bezitten zij een schitterende stem met een rijke expressie, allebei integreren ze een traditionele achtergrond met een Westers idioom. En alletwee combineren ze hun charisma met eenzelfbewuste strategie, die ze tot bruggenbouwers tussen Afrika en de rest van de wereld maakt. Toch verschillen ze. In tegenstelling tot N'Dour is Maal extraverter van aard en experimenteler van aanpak. Hij splitst zijn dubbele identiteit in een akoestische en in een electrische persoonlijkheid.

STAN RIJVEN

Zo is Maal's laatst verschenen album NOMAD SOUL (Palm Pictures-Palmcd 2002) een dansplaat bij uitstek vol technische foefjes waarop hij dance, funk, reggae, rap, Keltische en Cubaanse invloeden logisch laat samenvloeien. “Ik beschouw mezelf in vele opzichten als een nomade, de Fulani waartoe ik behoor zijn tenslotte een rondtrekkend volk. Daarom ben ik een muzikant die woont tussen traditionele Afrikaanse muziek en Westerse invloeden van waar ook ter wereld”.

Op Nomad Soul krijgt Maal's uitspraak gestalte in een flamboyante crossover. Talking drums en kora (de West-Afrikaanse harp) versmelten vanzelfsprekend in duetten met Ierse zangeressen (The Screaming Orphans), met reggae-ster Luciano en met de productietechnieken van Ron Aslan en Brian Eno. Eno, Jon Hassell en Howie B werkten mee aan het experimentele nummer 'Lam lam', dat vol ruimtelijke effecten de magie van van Baaba Maal onderstreept.

De akoestische kant van deze meester-muzikant leverde in 1989 de briljante plaat 'Djam Leelii' op. Dit evocatieve album dat hij met de blinde gitarist Mansour Seck opnam, was jarenlang niet meer verkrijgbaar. Met toevoeging van enkele extra nummers is het nu als DJAM LEELII: THE ADVENTURES (Palm Pictures-Yoffcd0001) opnieuw uitgebracht.

Dit alles dankzij Chris Blackwell, de voormalige platenbaas van het legendarische Island-label waarop ondermeer Bob Marley en U2 debuteerden. Blackwell verkocht zijn boeltje, kreeg spijt en belijdt nu zijn passie voor kwaliteitsmuziek op Palm Pictures. Hoe terecht die keuze is bewijzen beide albums.

Stan Rijven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden