ColumnRosita Steenbeek
Een nieuwe boekhandel!
Met de trein naar een boekpresentatie, dat is lang geleden. Het feest vindt plaats in boekenstad Deventer, in een onlangs geopend zoveelste filiaal van Boekhandel Broekhuis.
Directeur Kees Schafrat vroeg me een woordje te spreken bij het verschijnen van Leve de boekhandel!, een bundel verhalen over boekwinkels, om te vieren dat ze geleidelijk weer open mogen.
In Italië behoren boeken tot de essentiële zaken, waardoor boekwinkels toevluchtsoorden werden tijdens de ontreddering door de pandemie. In Nederland begint men de weg te vinden naar de website van de eigen boekhandel, maar de meeste boeken verleiden de lezer rechtstreeks in een echte winkel.
Tijdens de treinreis wil ik nog even repeteren wat ik ga zeggen, maar alle coupés zitten vol en er wordt luid getelefoneerd. Naast me pleegt iemand een geldelijke transactie, achter me voltrekt zich een amoureuze ruzie. Stof voor een kort verhaal, maar het praatje gaat nu voor. Nou ja, dan maar tijdens de wandeling naar de boekhandel.
Tegelijk met mij stapt de voormalige directeur van de Oba uit, die Amsterdamse prachtbibliotheek. Vrolijk koutend lopen we naar de Lange Bisschopstraat, om de hoek bij het oudste stenen huis van Nederland.
Een nieuwe boekhandel in barre tijden
Het is toch geweldig, een nieuwe boekhandel in deze barre tijden! Behalve in Italië bloeien ook in New York boekwinkels weer op na een veldslag met Amazon. Hopelijk kunnen we hier die dikke Bol bedwingen.
In de grote lichte ruimte staat voor een 26 meter lange boekenkast een groepje boekverkopers, uitgevers en een paar van de schrijvers die een verhaal leverden: Nelleke Noordervliet, Jente Posthuma en mijn oude vrienden Jan Siebelink en Frans Thomése, allemaal met een glas in de hand. Jan geeft me een zoen, want hij is toch gevaccineerd. Als ik per ongeluk Frans Thomése wil omhelzen, maakt hij een afwerend gebaar uit zorg om zijn vrouw en kinderen.
Samen met Kees haal ik een roodfluwelen doek van de hoog opgetaste exemplaren af. Het kleurige omslag bewonderden we al op onze schermen, maar een boek is een ding dat je beet kunt pakken. Leve de boekhandel! is robuust, maar toch licht, de schutbladen speels gekleurd, het lettertje helder, de marges ruim, het stukje oranje stof waarmee de pagina’s zijn ingenaaid, een glanzend detail. Het ‘kapitaalbandje’, leer ik van de ontwerper Martien Frijns, die ook een verhaal leverde. De inhoud van het boek is al even kleurrijk, over legendarische boekwinkels en opmerkelijke voorvallen.
Zelf vertel ik over de Romeinse Libreria Cesaretti, bovenop een Isistempel, waar boekverkoper Amadeo benadrukt dat je het genot van lezen al als kind moet ontdekken. “Anders is het te laat.”
Dat weten ze in Deventer ook. Net als in Rome liggen onder de boekwinkel oeroude kelders. Jeugdige bezoekers kunnen niet alleen via boeken nieuwe werelden ontdekken maar binnenkort ook via een glijbaan. Ze zullen hier al vroeg snappen dat boekhandels opwindende oorden zijn.
Rosita Steenbeek is schrijfster en woont deels in Rome. Meer van haar columns leest u hier.