RecensiePop

Een muzikale schatkist om eindeloos in te graven

null Beeld

Pop
Bob Dylan
Rough and Rowdy Ways (Columbia Records/Sony)
★★★★☆

Saskia Bosch

De afgelopen acht jaar legde Bob Dylan zich toe op het zingen van andermans songs. Was de inspiratie op? Met het album ‘Rough and Rowdy Ways’ beantwoordt de Amerikaanse singer-songwriter deze vraag zelf met een nadrukkelijk 'nee'. Het 39ste studioalbum kan namelijk zonder twijfel gerekend worden tot de beste platen van de man die volgend jaar zijn tachtigste verjaardag zal vieren.

Op ‘Rough and Rowdy Ways’ doet Dylan geen enkele poging modern of hip te klinken. Hij levert tien zelfgeschreven nieuwe songs af, die pendelen tussen (akoestische) folkpop en blues. En zoals we van hem gewend zijn ligt het tempo doorgaans laag. Het merendeel van de songs zijn traag stromende nummers, die uitnodigen tot contemplatie. Alleen op ‘Goodbye Jimmy Reed’ en ‘Crossing the Rubicon’ zet Dylan even de opzwepende blues-machine aan.

Opvallend is echter wel dat de zanger, die naarmate hij ouder wordt steeds meer mompelliedjes is gaan afleveren, ditmaal behoorlijk goed verstaanbaar is. Daardoor dienen zich steeds weer intrigerende tekstflarden aan waar de luisteraar zijn tanden in kan zetten. Zo verwijst Dylan regelmatig naar bekende historische figuren en personages uit de populaire cultuur (hij vergelijkt zichzelf bijvoorbeeld met Anne Frank en Indiana Jones). En in het zeventien minuten durende slotnummer ‘Murder Most Foul’ geeft hij zijn visie op de impact die de moord op president John F. Kennedy op de wereld heeft gehad. Zo biedt het album de fans weer genoeg materiaal voor vele jaren tekstexegese.

Ook muzikaal is deze plaat een uitzonderlijk sterk Dylan-album. Al verflauwt bij een enkel nummer even de aandacht, ‘Rough and Rowdy Ways’ is toch vooral een muzikale schatkist, waar je eindeloos in kunt graven. Absolute uitschieter is ‘I’ve Made Up My Mind to Give Myself to You’. Het is een teder en openhartig liefdeslied en als Dylan zingt dat hij het evangelie van de liefde predikt, schieten de tranen je in de ogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden