null Beeld

BoekentipDe ballade van Reading Gaol

Een mooie vertaling van Oscar Wilde’s aanklacht tegen het gevangeniswezen

Aan zijn vertaling van Oscar Wilde’s De ballade van Reading Gaol voegt Maarten Asscher een uitstekend nawoord toe.

Jann Ruyters

Tik ‘Each man kills the thing he loves’ in op Google en je belandt nog altijd in twee stappen bij de Franse actrice Jeanne Moreau. Zij zong de beroemdste regels uit het nu vertaalde gedicht De ballade van Reading Gaol van Oscar Wilde in de film Querelle van Rainer Werner Fassbinder. Moreau gaf met haar hese hoge stem extra melodramatisch elan aan wat eigenlijk een manifest tegen het gevangeniswezen is. Maarten Asscher vertaalde het gedicht en voegt een uitstekend nawoord toe (‘Hoe Oscar Wilde aan de gevangenis ontsnapte’) over ontstaan en inhoud.

Asscher beschrijft wat Oscar Wilde beoogde met deze 654 regels tellende ballade die hij in 1897 in Dieppe schreef, na zelf twee jaar eenzame opsluiting met dwangarbeid te hebben uitgezeten, na een veroordeling wegens sodomie.

Oscar Wilde Beeld
Oscar Wilde

Wilde kwam tot zijn aanklacht in dichtvorm na de executie van soldaat Charles Thomas Wooldridge die in 1896 in Reading werd opgehangen. Asscher belicht de worstelingen van de auteur die zijn ballade schrijft als hij net gebroken heeft met zijn echtgenote Constance daar zij niet accepteerde dat hij zijn minnaar Alfred Douglas opnieuw opzocht. In Dieppe lijdt de dichter bovendien onder het sombere weer. Plus een ballade over de barre omstandigheden in de gevangenis, met woorden als latrine, is sowieso lastig voor de anders zo eloquente dichter, die zich voor zijn gevangenisjaren vooral over het societyleven uitsprak.

Oscar Wilde
De ballade van Reading Gaol
Vert. Maarten Asscher. Boom; 119 blz. € 20

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden