Review

Een miljard enzovoort

Een miljard tweehonderdachtenzestigmiljoen driehonderdnegenenzestigduizend vierhonderdtweeëntachtig, eenmiljard tweehonderdachtenzestigmiljoen driehonderdnegenenzestigduizend vierhonderddrieentachtig: wie de slaap niet kan vatten, moet 'ns de website van de Chinese Staatscommissie voor Gezinsplanning bezoeken: www.cpirc.org.

Eric Brassem

Op een zogeheten bevolkingsklok toont de commissie, live as it happens en nauwkeurig tot op de inwoner en tot op de seconde, hoeveel Chinezen er geboren worden, en hoeveel Chinezen in totaal in China wonen (of de teller ook de bevolking van de 'opstandige provincie' Taiwan meetelt, meldt de site niet).

Wie een uur verder is, oftewel 1260 netto Chinezen, en nog wakker is, zou kunnen proberen simultaan bij te houden hoeveel Chinezen er per seconde sterven. Die informatie is kennelijk te zwartgallig om op een klok bij te houden, maar de ware hobbyist trekt met een scheel oog elke seconde het aantal getoonde geboorten af van het totale bevolkingstal, en heeft geen klok nodig.

Natuurlijk werkt de klok met een statistisch gemiddelde, anders zou Peking er sinds maandag niet 5 miljoen enquêteurs en 150 miljoen gulden tegenaan hebben gegooid om de bevolking te tellen. De Chinezen hebben de neiging hun (verboden) tweede kinderen niet aan te geven, en ook het overlijden van hun ouders stil te houden, om oneigenlijk hun pensioengeld te beuren. Geen klok die dat bijhoudt.

Wie niet bang is voor nachtmerries, kan ook kijken op www.census.gov/main. Die klokt de héle wereldbevolking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden