ZienKlassiek
Een ‘Matthäus-Passion’, maar niet die van Bach
In deze dagen kun je niet om Bachs grote passie heen. Maar de Matthäus-Passion van Rolle is een mooi alternatief.
Wat zou er gebeurd zijn als Georg Philipp Telemann niet voor de eer bedankt had omdat hij liever in Hamburg wilde blijven? En wat als Christoph Graupner wel ontslag had mogen nemen van zijn baas, de landgraaf van Hessen-Darmstadt? Dan was Johann Sebastian Bach geen cantor geworden van de Thomaskirche in Leipzig, en was er misschien nooit een Matthäus-Passion geweest. Bach was slechts de derde keus van het bestuur in Leipzig, maar door de afzeggingen van Telemann en Graupner werd hij in 1722 toch aangesteld in de functie. Zeven jaar later klonk zijn Matthäus-Passion daar voor het eerst.
Totaal vergeten componist
Ook dit jaar kunt u weer kiezen uit vele uitvoeringen door het hele land. Maar misschien is het eens interessant om een heel andere Matthäus-Passion te proberen. Een paar jaar geleden nam het barokorkest en -koor Kölner Akademie de Matthäus-Passion van Johann Heinrich Rolle op. Een totaal vergeten componist die zijn passie twee decennia na die van Bach componeerde. Bachs passie lag toen al lang te verstoffen, en zou pas in 1829 weer uit de la worden gehaald door Felix Mendelssohn.
Rolle kende Bachs Matthäus-Passion dus waarschijnlijk niet, en ging in Magdeburg zijn geheel eigen weg. Zijn passiemuziek is compacter dan die van Bach, en moderner van snit, wijst zelfs al vooruit naar die van Mozart.
Koor en orkest van de Kölner Akademie komen met hun dirigent Michael Alexander Willens naar Nederland voor drie uitvoeringen van deze onbekende Matthäus-Passion. Op 6 april in Amare in Den Haag, 7 april in het Muziekgebouw aan ’t IJ en op 8 april in het Utrechtse TivoliVredenburg.