Kunstveiling

Een lucratief avondje voor Christie's: Mondriaan, Van Gogh en Picasso onder de hamer

Het werk 'Le pont de Trinquetaille' door Vincent van Gogh bij veilinghuis Christie's.  Beeld Getty Images
Het werk 'Le pont de Trinquetaille' door Vincent van Gogh bij veilinghuis Christie's.Beeld Getty Images

Veilinghuis Christie's heeft een lucratieve dag achter de rug: voor bijelkaar meer dan honderd miljoen zijn er in New York gisteren drie schilderijen van Picasso, Mondriaan en Van Gogh geveild.

Redactie Trouw

Le pont de Trinquetaille van Van Gogh bracht 30,9 miljoen euro op, ruim boven de geschatte opbrengst van tussen de 21 miljoen en 29 miljoen euro. Van Gogh schilderde het in het Franse Arles in juni 1888. Het werd bij Christie’s onder de hamer gebracht door een privéverzamelaar.

Piet Mondriaans Composition No. II, with Yellow, Red and Blue uit 1927 ging voor 21,6 miljoen euro van de hand. Het veilinghuis verwachtte rond de 20 miljoen. Dit werk was in handen van een bank in Zwitserland.

Maar het hoogtepunt van de veiling in New York was een vrouwenportret van Pablo Picasso, geschilderd in 1932. Femme assise près d’une fenêtre (Vrouw gezeten bij een raam (Marie-Thérèse)) bracht -85 miljoen euro op, bijna twee keer zoveel als Christie’s had verwacht.

Het bieden door de geïnteresseerde verzamelaars duurde bijna twintig minuten. Veilinghuis Christie’s verwachtte van tevoren dat het werk zo’n 46 miljoen euro op zou leveren. Door commissies en andere kosten kwam het totaalbedrag op 103,4 miljoen dollar uit.

Het werk 'Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)' door Picasso is het vijfde schilderij van de Spaanse schilder dat voor meer dan honderd miljoen dollar van eigenaar is gewisseld.  Beeld AFP
Het werk 'Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)' door Picasso is het vijfde schilderij van de Spaanse schilder dat voor meer dan honderd miljoen dollar van eigenaar is gewisseld.Beeld AFP

Vijf Picasso's nu boven de 100 miljoen

Picasso schilderde het canvas met daarop zijn toenmalige muze Marie-Thérèse Walter in 1932. Net als op Le Rêve (De Droom), een ander doek waarop Walter is afgebeeld, heeft Picasso haar geschilderd in overwegend lichte en heldere kleuren.

Walter (1909-1977) was van 1927 tot 1935 de geliefde van Picasso. Toen de twee elkaar ontmoetten, was de Française nog maar 17 jaar oud en woonde Picasso nog samen met zijn eerste vrouw, Olga Kokhlova. De twee kregen samen een dochter, Maya Widmaier-Picasso, maar Picasso verliet Walter uiteindelijk voor zijn nieuwe model en geliefde Dora Maar.

Het donderdag geveilde schilderij werd acht jaar geleden bij een veiling in Londen nog gekocht voor 28,6 miljoen pond (toen zo’n 44,8 miljoen euro). Inmiddels hebben nu vijf werken van Picasso de symbolische grens van 100 miljoen dollar overschreden. De duurste Picasso is Les femmes d’Alger (De vrouwen van Algiers). Dat schilderij wisselde in 2015 voor 179,4 miljoen dollar van eigenaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden