Een lied over een jonge homo wordt in Duitsland gecensureerd

Zangeres Sarah Connor heeft een hit met het nummer ‘Vincent’. Beeld WireImage
Zangeres Sarah Connor heeft een hit met het nummer ‘Vincent’.Beeld WireImage

‘Vincent krijg geen erectie als hij aan meisjes denkt’, zo luidt de eerste regel van Sarah Connors lied ‘Vincent’.

Wilfred van der poll

Sommige radiozenders vinden dat niet oké: ze laten die regel niet klinken, naar eigen zeggen uit bescherming van de jeugd. Anderen boycotten het hele lied, waarin onder andere een jongen (‘Vincent’) verliefd wordt op een andere jongen. Die censuur roept debat op over homofobie.

De succesvolle, 38-jarige Duitse zangeres Sarah Connor kwam twee weken geleden met haar nieuwe album ‘Herz Kraft Werke’, met daarop het lied Vincent. Het album belandde bovenaan de charts en Vincent stond ook op iTunes al snel op nummer 1. Het lied gaat over de eerste keer verliefd worden. Het aanstekelijke refrein (‘Mama, ik kan niet meer denken’) klinkt overal.

Radio Teddy

Behalve op sommige radiostations. Het ene censureert het lied helemaal, zoals de Berlijnse ‘kinder- en familiezender’ Radio Teddy. Het ander snijdt de eerste, als ‘pikant’ ervaren regel weg, zoals Antenne Bayern (dagelijks 5 miljoen luisteraars). Hitradio Antenne 1 uit Stuttgart speelt alleen ’s nachts de volledige versie, als kinderen niet geacht worden te luisteren.

“Naar ons luisteren gezinnen met kleine kinderen aan de ontbijttafel, op weg naar school, kleuterklas of sport”, schrijft programmadirectrice Ina Tenz op de website van Antenne Bayern. De zender wil niet dat ouders “onvoorbereid de vraag van het eigen kind beantwoorden moeten: mama, wat betekent een erectie krijgen?”

Critici zien in de boycotacties wel degelijk een uiting van homofobie. Eigenlijke steen des aanstoots is niet de woordkeus, maar het feit dat een homoseksuele jongen zich out, stelt het ‘Lesben- und Schwulenverband’. Expliciete teksten over hetero’s worden op de radio niet geboycot, maar ‘zodra het om homo’s gaat, wordt het lastig’, zegt woordvoerder Markus Ulrich tegen persdienst DPA.

Verontwaardiging

Sarah Connor noemt de boycot een kans om over homoseksualiteit te spreken. “Ik weet”, zei Connor tegen Bild Zeitung, “dat de eerste regel eerst verbluft, verbaast en misschien zelfs voor verontwaardiging zorgt. Dat is allemaal goed voor de omgang met het thema”.

Ze overwoog nog de eerste regel in ‘Vincent wordt niet rood’ te veranderen, maar zag daarvan af. Met haar lied wilde ze een zoon van een vriendin, die recent uit de kast kwam, bemoedigen. Zijn naam veranderde ze. “Ik vind het sterk”, zei Connor tegen radiozender RBB, “dat hij gewoon middenin de puberteit met vijftien jaar tegen zijn moeder zegt: zo is het – eat it, live with it.”

Lees ook:

Strijd van Duitse interseksuelen is nog niet voorbij

Het aparte hokje in het geboorteregister komt er. Volgend strijdpunt is een verbod op het opereren van interseksuele baby’s.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden