Architectuur

Een kubus of iglo: deze vier ontwerpers zetten de werkplek van de toekomst op papier

De FL’Ex-Box van Ex Interiors Beeld Ex Interiors
De FL’Ex-Box van Ex InteriorsBeeld Ex Interiors

Het kantoor van de toekomst is een droom voor de flexibele werknomade, maar een nachtmerrie voor de werknemer met een 9-tot-5-mentaliteit.

Harmen van Dijk

Als we één voorzichtige voorspelling kunnen doen over de blijvende gevolgen van de coronacrisis, is het wel dat onze manier van werken drastisch gaat veranderen. Grote werkgevers als Rabobank en Philips verwachten dat thuiswerken een blijvertje gaat worden. En dat heeft gevolgen voor het kantoor. Heeft dat nog toekomst, en zo ja, welke? Vaktijdschrift De Architect riep ontwerpers op hun ideeën over de ‘werkplek van de toekomst’ op papier te zetten. Uit de 26 inzendingen wordt vrijdagavond – uiteraard online – een winnaar gekozen. We pikten er vier ideeën uit.

Architect Casper Schwarz verzon alvast een naam voor het toekomstige kantoor: Habitoor, een mengvorm van habitat en kantoor. Het traditionele kantoor is volgens Schwarz overleden. “Het heeft een virus gekregen en na slechts drie maanden hebben we er afscheid van genomen”, schrijft hij. “In diezelfde tijd heeft onze manier van werken een sprong van tien jaar vooruit gemaakt.” Thuiswerken, zelf onze dagen inrichten, bleek beter te bevallen dan we ooit hadden kunnen denken.

Tegelijk stelt hij vast dat we het echte contact ook erg missen. Creativiteit aanboren, successen vieren, maar ook mislukkingen verwerken, dat gaat niet goed via een schermpje. De behoefte aan een plek waar je regelmatig samenkomt met collega’s blijft. Alleen moet die dan wel inspirerender zijn dan de kantoorkolossen met systeemplafonds op anonieme locaties langs de snelweg.

Het Habitoor. Beeld Casper Schwarz
Het Habitoor.Beeld Casper Schwarz

Volgens Schwarz wordt het nieuwe kantoor een clubhuis, waar je voor allerlei behoeftes naartoe kunt komen. Uiteraard voor overleg met collega’s en klanten, maar ook om te sporten, te mediteren, een biertje te drinken of zelfs te eten. Zijn Habitoor is uitgerust met een kookeiland. “Het gebouw hoeft niet groot te zijn, want niet iedereen is er op hetzelfde moment. Bij voorkeur is het een inspirerend pand op een mooie locatie.”

Privé en werk gaan dus niet alleen in ons hoofd, maar ook in de architectuur in elkaar overlopen. Ons huis lijkt inmiddels al wat op een kantoor met die werkplek in de slaapkamer of aan de keukentafel. En het kantoor gaat juist wat meer op thuis lijken. Fijn voor de flexibelen van geest, maar een nachtmerrie voor mensen met een 9-tot-5-mentaliteit die hechten aan een duidelijke afbakening.

De FL’EX-BOX. Beeld Ex Interiors
De FL’EX-BOX.Beeld Ex Interiors

Het bureau Ex Interiors pakt het net iets anders aan. We willen niet altijd thuiswerken, maar die dagelijkse reis naar het kantoor kan ons gestolen worden. Dus komt het kantoor naar ons toe in de vorm van de FL’EX-BOX, een prefab kubus van hout en glas die overal geplaatst kan worden. Het liefst in een groene omgeving – de boxen hebben openslaande deuren, zodat je veel frisse buitenlucht kunt ademen.

Je kunt de boxen schakelen en stapelen naar behoefte en zo op iedere gewenste plek een werk­gemeenschap bouwen. Zo kan iedereen dicht bij huis naar een goede werkplek, waar je anderen kunt ontmoeten. Het kantoor wordt gedecentraliseerd. Overigens: één zo’n box in de achtertuin is ook een heel aantrekkelijke optie voor de thuiswerker.

Het ontwerp SHFT.  Beeld Hollandse Nieuwe
Het ontwerp SHFT.Beeld Hollandse Nieuwe

Bureau Hollandse Nieuwe vindt de toekomst nog zo onzeker dat het alle opties openhoudt met hun systeem SHFT. Het biedt letterlijk weinig vastigheid, het enige dat in een kantoorruimte wordt vastgeschroefd is een railsysteem aan het plafond. Aan die rails, voorzien van stroom- en netwerkkabels, kan alles gehangen worden: wanden, lampen, beeldschermen. Die elementen kunnen als gordijnen heen en weer bewogen worden, of verwijderd, naar gelang de gebruiker er behoefte aan heeft.

Er kan net zoveel rail worden aangebracht in een ruimte als past. Zo wordt de gebruiker niets minder dan ‘de regisseur van het podium waarop hij of zij als professional kan excelleren’.

Werkstation van JCAU. Beeld JCAU
Werkstation van JCAU.Beeld JCAU

Nog flexibeler – en zonder een enkele spijker of schroef – is het idee van architectenbureau JCAU. Het draagbare werkstation is een kruising tussen een iglo en een wigwam, speciaal voor de ware werknomade. Overal kan daarmee een beschutte werkplek worden gecreëerd; in een bestaand kantoor of thuis in een hoek van de kamer, maar net zo makkelijk op een vliegveld of zelfs buiten, in een park. Het koepeltje is opgebouwd uit drie hoeken van lichtgewicht geluidswerend materiaal. Het kan tot een klein pakketje worden opgevouwen en als een rugzak worden meegedragen. Op plekken waar geen stroomvoorziening is, doen de ingebouwde zonnepanelen hun werk.

De winnaar wordt vrijdagavond om 19.00 uur bekendgemaakt op dearchitect.nl

Lees ook:

Thuis wordt de werklaptop veel later dichtgeklapt

Meer thuiswerkenleidt ook tot meer uren overwerk. Dat is niet per se goed nieuws voor bedrijven.

Ook na de vakantie werken we thuis. Hoe houden we dat vol?

De schoolvakanties zijn voorbij. Voor velen betekent dat: terug naar zolder, de logeerkamer of de keukentafel. Want thuiswerken is nog steeds de norm. Wat hebben werknemers nodig om ook thuis productief en gemotiveerd te blijven?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden