Restauratie Trompenburgh

Een koepelzaal, beschilderd zo vol als een poppenhuis

Een roofvogel in een erker van de koepelzaal van Trompenburgh. Beeld Chantal Dekker
Een roofvogel in een erker van de koepelzaal van Trompenburgh.Beeld Chantal Dekker

De koepelzaal van Trompenburgh, het zeventiende-eeuwse buitenhuis van admiraal Cornelis Tromp, blijkt van boven tot onder beschilderd. Een unicum in Nederland.

Sandra Kooke

Zij had geld, hij een adellijke titel en roem. Kinderen kwamen er niet van dit verstandshuwelijk, maar Margaretha van Raephorst en Cornelis Tromp, zoon van de beroemde zeeheld Maarten Tromp, bouwden in 1675 wel een beeldschoon buitenhuis in ’s Graveland.

Trompenburgh, zoals het buiten tegenwoordig heet, is omgeven door een gracht; met zijn houten buitenwanden is het net een schip op zee. Een intiem vakantiehuis op stand, met aan het einde van de gang een chique koepelzaal. Net zoals de Oranjes in Huis ten Bosch hadden. Zo hoorde het echtpaar er helemaal bij.

Het huis is door zijn achthoekige paviljoen, van binnen beschilderd met zeeschepen en portretten, op zich al vrij uniek in Nederland. Maar nu er sinds een maand voorbereidingen worden getroffen voor restauraties, blijkt pas echt hoe bijzonder het is. Want de Trompjes gingen wel erg grondig te werk bij de aankleding van hun koepelzaal.

Bij binnenkomst lijkt de ronde zaal nu wat somber door de roodbruine verf op een groot deel van de wanden en op de plafonds van de erkers. Maar ten tijde van Tromp en zijn vrouw was die roodbruine verf er niet. Naar nu blijkt waren de lambriseringen, plafonds en binnenbogen van de vier erkers helemaal beschilderd.

Een haan, in zijn kam gepikt door een roofvogel

Ze was nog geen week met haar team aan het werk, toen restaurator en kleuronderzoeker Ruth Jongsma in een erker een haan onder de verf aantrof, die door een gemeen kijkende roofvogel in zijn kam wordt gepikt. In een andere erker vonden ze op het plafond een vogel in de lucht. Op de binnenbogen schemeren guirlandes van bloemen door de verf.

Naar nu blijkt waren de lambriseringen, de plafonds en de binnenbogen van de vier erkers allemaal helemaal beschilderd. Jongs­ma: “In het Rijksmuseum heb je 17de-eeuwse poppenhuizen die van top tot teen gedecoreerd zijn. In dit huis was dat werkelijkheid.”

Vooral de blauwe wolkenluchten in de erkers moeten voor een mooi effect hebben gezorgd. Ze sluiten aan bij de geschilderde zeeschepen te water, die op de wanden te zien zijn én bij het uitzicht uit de ramen.

Het Rijk stelde 2,1 miljoen euro ter beschikking voor de restauratie. Dat is nu deze nieuwe ontdekkingen zijn gedaan niet meer toereikend. De stichting gaat op zoek naar extra fondsen. Als volgend jaar de coronacrisis beperkt blijft, kan publiek op bezoek komen om de restauratie te volgen, die tot 2023 gaat duren. Daarna gaat het landgoed één dag per week voor publiek open.

Lees ook:

Op de buitenplaatsen staan de hekken nu wijd open

Wandelpionier Jacobus Craandijk doorkruiste eind 19de eeuw heel Nederland. Zijn verre achterneef Flip van Doorn treedt in diens voetsporen, deze week in de omgeving van Hilversum.

Te koop: De Naald en tombe van Piet Hein

Rijk doet 34 monumenten van de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden