Review

Een kerkhofliefde voor een vriendin die nooit meer overgaat

Lisa Alther: Vijf minuten in de hemel ('Five Minutes in Heaven'). Vertaling Anna Kapteijns-Bacuma. Contact, Amsterdam; 287 blz. - ¿ 39,90.

JET KUNKELER

Het mooiste gedeelte hiervan vind ik dan ook het eerste hoofdstuk, over de innige vriendschap tussen twee kleine meisjes, Jude en Molly, een vriendschap zo intens dat er sprake is van een 'kerkhofliefde', die over de dood heenreikt.

Jude verliest niet alleen Molly door de dood, maar ook andere mensen van wie zij hield. Sandy, vriendje en beschermer in haar kinderjaren, kameraad in haar volwassenheid, komt op een gewelddadige manier om het leven. Anna, met wie zij een jarenlange relatie had, sterft aan een leverziekte. Nu ik het zo opschrijf, bekruipt mij de bange gedachte dat dit allemaal wat melodramatisch klinkt, maar dat is het boek toch niet. Lisa Alther is een meeslepend vertelster, een schrijfster die de Amerikaanse samenleving, althans een stukje daarvan, heel aansprekend portretteert.

In al haar boeken leiden de personages, eenmaal volwassen, een vrij problematisch en gecompliceerd bestaan. Dat is tenminste de indruk die ik eruit heb overgehouden. Ze twijfelen aan zichzelf, aan de keuzes die gemaakt moeten worden, aan - vooruit dan maar, het is niet anders - de eigen identiteit. Maar van een goed vertelster kan ik veel hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden