Mina met de man die haar zogenaamd wil helpen.

 Beeld
Mina met de man die haar zogenaamd wil helpen.

FilrecensieBallad of a white cow

Een Iraans melodrama over onrechtvaardigheid en wraak

Ballad of a White Cow
Regie Maryam Moghadam
Met Maryam Moghadam, Alireza Sani Far, Avin Poor Raoufi
★★★

Ronald Rovers

Los van de fractie van een seconde waarin we Mina’s man in de cel zien zitten, kort voordat hij wordt geëxecuteerd, begint Ballad of a White Cow een jaar later. Mina wordt bij de autoriteiten geroepen, die verklaren dat nu onomstotelijk is komen vast te staan dat haar man niet schuldig was aan moord. En dat ze hem onterecht hebben geëxecuteerd. Onze excuses. U krijgt financiële compensatie.

Al een jaar probeert ze met haar dochter rond te komen van het karige loon dat ze in een melkfabriek verdient. Familie heeft ze niet in Teheran, al komt de broer van haar overleden man soms langs om te zeggen dat ze weer plezier moet maken. Het is duidelijk wat hij wil. De buurvrouw helpt met eten en staat ook toe dat Mina de huur soms later betaalt.

Valse intenties

Op een dag staat er een man voor de deur. Hij vertelt dat hij haar man geld schuldig was en dat hij al veel eerder langs had moeten komen. Hij helpt haar ook aan een nieuw huis en wint langzaam haar vertrouwen. Het is niet dat hij valse intenties heeft, maar voor de kijker is wel al snel duidelijk dat de man zich erg schuldig voelt over de dood van Mina’s man.

Ook al is het duidelijk dat Mina de dood van haar man moeilijk kan loslaten, ze schreeuwt het onrecht dat haar is aangedaan niet van de daken. Op de momenten dat ze de meeste pijn voelt, wanneer ze echt niet kan geloven wat haar overkomt, kan ze geen geluid voortbrengen. Haar dochtertje, dat nooit iets anders heeft gekend dan het leven in een theocratie, heeft überhaupt nooit kunnen praten. Die poëzie is goed gevonden. De film schreeuwt in stilte over alle onrechtvaardigheid, en dat is zeker een van de sterke punten van dit Iraanse melodrama.

Maar onrecht is niet waar deze film over gaat. Dit is een verhaal over wraak. Iemand moet boeten. Dat zegt het citaat uit de Koran waarmee de film opent. Dezelfde Koran als waar de rechter zich op beriep, toen hij haar man veroordeelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden