Televisie'Bij ons op het kamp'

Een inkijkje in de onbegrepen woonwagencultuur. Is dat geen voyeurisme?

Kampbewoner Mario met rechts zijn moeder Catharina. Beeld RTL
Kampbewoner Mario met rechts zijn moeder Catharina.Beeld RTL

De gesloten gemeenschap van woonwagenbewoners komt soms intimiderend over. Het programma ‘Bij ons op het kamp’ laat zien hoe ze leven. De makers hopen op meer begrip voor deze subcultuur onder druk.

Nienke Schipper

Ze wonen in ruim elfhonderd kleine en grotere woonwagenkampen verspreid door heel Nederland. Sommigen nog in echte wagens, maar steeds vaker worden die omgebouwd tot ruime bungalows op een vaste plaats. Voor de ramen hangt vitrage en op de vloer ligt hoogpolig tapijt. Hoe hard werken het is om het stulpje elke dag brandschoon te poetsen is te zien in de nieuwe serie ‘Bij ons op het kamp’, vanaf vandaag op RTL 5.

Ali uit Zwolle poetst zich in haar wagen dagelijks een slag in de rondte. Op haar knietjes neemt ze de voet van de salontafel af, alles glimt. “Wij worden geboren met een zemen lap in de hand.” Het stofzuigen van het lilakleurige hoogpolige tapijt is wel een werkje, vertelt ze. Het is best lastig om de strepen die de zuigmond in de vloerbedekking trekt parallel aan elkaar te laten lopen.

Gesloten gemeenschap

De ongeveer vijfendertigduizend woonwagenbewoners in Nederland vormen een onbegrepen subcultuur waar hardnekkige vooroordelen over bestaan: ze zijn gevaarlijk en crimineel. Dat ze regelmatig negatief in het nieuws komen, helpt ook niet echt om een positiever beeld te krijgen van deze gesloten gemeenschap. Precies om die reden wilde Vincent ter Voert van Vincent TV Producties er een serie over maken: “Eigenlijk weten we maar heel weinig over hoe ze leven.”

Of en hoe crimineel ze zijn, komt verder niet echt aan bod in de serie. Het was niet de bedoeling om er een journalistiek document van te maken, zegt Ter Voert. “Ik wil de kijker wel dichterbij een cultuur brengen die normaal heel ver van ons af staat. Een deur openen zodat je een andere wereld kunt zien, die veel op de onze lijkt, maar waar toch heel andere regels gelden.”

Een van die regels is: altijd voor elkaar klaarstaan. Zo zorgt Mario samen met zijn moeder voor zijn hoogbejaarde oma. De 26-jarige DJ, gevelreiniger en glazenwasser woont naast de woonwagen van zijn oma in een kleine caravan met een bed, een zitje, oudroze gordijnen en een computer met een groot beeldscherm waarop hij, al zittend op zijn bed, muziek maakt. Oma heeft wel 109 kleinkinderen, de muren in haar wagen hangen vol met foto’s. “We hebben een hele grote familie”, lacht Mario.

Het gaat slecht met oma die in een bed in de woonkamer ligt, maar haar kinderen en kleinkinderen willen per se dat ze in haar eigen omgeving blijft. “Ik kan me eigen niet indenken dat de ouderen bij ons in een bejaardentehuis worden gedouwd”, zegt Mario. Mario’s moeder Catharina prepareert alle pillen en poedertjes die via een sonde worden gegeven. “Dat is wel effe een dingetje, want ik heb niet geleerd om te verzorgen. En nu ben ik een amateur-pro.”

Sterfhuisconstructie

Woonwagenbewoners, die zichzelf liever Reizigers of Sinti noemen, werden in de vorige eeuw gedwongen om te leven in bescheiden kampen met vaste plekken. Rondtrekken mocht niet meer. Inmiddels is er zelfs een sterfhuisconstructie: er mogen geen plaatsen meer bijkomen en als er een plek vrijkomt mag er ook geen nieuwe bewoner op. Ook Mario die noodgedwongen bij oma op het terrein bivakkeert heeft geen uitzicht op een eigen plek, vertelt hij. Veel jonge kampbewoners worden zo tegen hun wil in vaste woningen gedwongen.

Zo’n inkijkje in een gesloten cultuur heeft iets voyeuristisch, maar het was zeker niet de bedoeling om de kampbewoners te kijk te zetten, aldus Ter Voert. “Ik wilde ze de gelegenheid geven om hun eigen verhaal te vertellen. En dat is best een schrijnend verhaal over een onbegrepen subcultuur. Ik hoop dat dit programma leidt tot meer begrip voor elkaar en misschien zelfs meer verbintenis tussen groepen in de maatschappij.”

‘Bij ons op het kamp’ is vanaf maandag acht weken lang te zien bij RTL 5.

Lees ook:

Voor kijkers valt er veel te kiezen komend televisieseizoen

Het komende seizoen verruilen de Meilandjes Frankrijk voor Gelderland, gaat Jeroen Pauw naar de gevangenis en kunnen we lachen uit verveling. In de strijd om de kijker proberen de zenders een zeer breed scala aan programma’s te bieden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden