Tot dusver waren de elfjes op de Efteling allemaal wit. Dat gaat veranderen. Beeld ANP
Tot dusver waren de elfjes op de Efteling allemaal wit. Dat gaat veranderen.Beeld ANP

Diversiteit

Een inclusievere Efteling: de Droomvlucht krijgt elfjes met meerdere huidskleuren

In de populaire Efteling-attractie de Droomvlucht zijn binnenkort elfjes met meerdere huidskleuren te zien. Het pretpark wil dat ‘iedereen zich onderdeel kan voelen van deze wereld’.

Sophia Wouda

Tijdens een rit in de Droomvlucht zweven bezoekers langs trollen, faunen en – tot nu toe witte – elfjes. Daar komt verandering in. De elfjes krijgen meerdere kleuren, “wit, zwart en alles ertussenin”, aldus Efteling-woordvoerder Steven van Gils.

“Wij willen dat het een afspiegeling is van de samenleving en dat kinderen zich erin kunnen herkennen”, zegt Van Gils. De attractie was sinds de opening in 1993 niet meer vernieuwd. Omdat de Droomvlucht toch een grote onderhoudsbeurt kreeg, vond het pretpark nu een logisch moment om de karakters aan te passen. Er zijn vooralsnog geen plannen om andere attracties diverser te maken.

De woordvoerder benadrukt dat de aanpassing van karakters een eigen beslissing is en niet een gevolg van klachten. De Efteling kwam vorige zomer in opspraak toen ze na kritiek de omstreden attractie Monsieur Cannibale aanpaste. Bezoekers draaiden rondjes om een grote, dikke, bijna naakte en gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Een problematische, racistische karikatuur vonden sommigen. De Efteling benadrukte toen dat het park niet vooruit hoeft te lopen op het maatschappelijke debat.

Daar zijn ze nu een beetje van bijgedraaid laat Van Gils weten. “Binnen de Efteling is er een groep die nadenkt over inclusiviteit. In het verleden heeft dit onbewust nooit een plek gekregen, nu willen we het wel meenemen. Zeker op een plek waar kinderen zich wanen in een droomwereld moeten ze zichzelf herkennen en dat is nu nog te weinig.”

De Droomvlucht is sinds 31 oktober gesloten vanwege onderhoud. Naast de elfjes worden stukken staal vervangen, en gaan de lampen naar duurzamer led dat ook meer mogelijkheden biedt qua kleur. Verder worden grote stukken van het decor, zoals de bloemen en planten opgeknapt. De heropening staat op 4 maart gepland.

Lees ook:

Pretparken gaan stereotypen te lijf: Sindbad de Zeeman draagt in de Efteling straks geen fez

De Efteling heeft afscheid genomen van de omstreden zwarte figuur Monsieur Cannibale, maar het park is nog niet klaar met vernieuwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden