Ik heb een droomTeun Castelein

Een heel bloemencorso bedenken: Teun Castelein droomt ervan

Beeld Jorgen Caris

“Vannacht droomde ik dat een ekster pikte in de hals van een andere ekster en hem zo onthoofdde. In mijn dromen is het dikwijls ellen­de: alle angsten en boosheid komen dan bo­vendrijven. Alleen mijn jeugddromen waren heel kleurrijk, maar ook daar liepen al figuren rond die niet het beste met me voorhadden. In een terugkerende droom loop ik door een Dalí-achtig woestijnlandschap vol wekkers. Plotseling gaat er één af met enorm lawaai, maar wel­ke? Ik probeer alle klokken in te drukken, zonder succes, tot ik badend in het zweet het alarm naast mijn bed ontdek. In een andere terugkerende droom zit ik in een auto die door een apparaat tot pakketje wordt geperst, ik doe ver­woede pogingen eruit te klimmen.

Gelukkig glijden nachtmerries snel van me af, overdag ben ik een gelukkige dagdromer.

Als je je dromen wilt realiseren heb je durf nodig, maar ook een zekere naïviteit: had ik vooraf geweten welke problemen ik zou tegenkomen bij het opzetten van rederij Lampedusa met opgeknapte vluchtelingenboten in Amsterdam, of nu bij het organiseren van een mobiel eenmans­­bloemencorso, dan was ik er niet aan begonnen.

Beeld Jorgen Caris

Het idee voor dit corso-kunstproject ontstond toen ik nadacht over wat in mijn leven de meeste indruk had gemaakt: het bloemencorso in mijn jeugd in Roelofarendsveen. Als kind deed ik altijd mee, ik versierde mijn fiets of karretje in de hoop dat ik zou winnen, maar nee: steeds kreeg ik de ‘vierde prijs’, een troostprijs die iedereen kon krijgen. Vorig jaar wilde ik opnieuw meedoen en alsnog de hoofdprijs binnenhalen, maar het bloemensculptuur dat ik maakte, geïnspireerd op Afrikaanse en Indiase volkskunst, stortte na vijf stappen in.

Corona-kunst

Toen kwam corona en besloot ik het toch weer te proberen, nu om als wandelend bloemensculptuur kunst naar de mensen te brengen. Het idee is: blijf thuis, het eenmanscorso komt langs in je voortuin, je portiek, je straat. Ik hoop dat het in deze periode wat lichtheid brengt en verwondering oproept, zoals ik had als vierjarige toen ik voor het eerst een bloemencorso zag.

Naar aanleiding van mijn eenmanscorso in Amsterdam-Noord ben ik nu in gesprek met het bloemencorso van Zundert om dat mede vorm te geven. Magisch lijkt me dat: in plaats van een optocht met praalwagens zullen bloemenmonsters en -sculpturen langs de huizen lopen, als in een surrealistisch sprookje.

Zo’n heel corso bedenken – balancerend op de dunne lijn tussen kunst en kitsch – zou een droom zijn die uitkomt. Op de lange termijn droom ik ervan creatief directeur van ons land te worden. Rutte is in deze crisis een goede manager, maar ik mis een creatieve, visionaire blik. Daar is een rol weggelegd voor kunstenaars en anderen met creatieve beroepen. Ik wil bij deze pleiten voor een Derde Kamer die dromen aandraagt, dat zou zo goed zijn!”

Teun Castelein (40) is conceptueel kunstenaar. Eens per maand organiseert hij met Sasja Strengholt een ‘corona-corso’ met wisselend thema. Kijk voor adressen die hij aandoet op teuncastelein.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden