null Beeld
Beeld

BoekenRumoer

Een gokje op een boekenprijs

Nicole Lucas

De favoriet van de bookmakers is niet altijd de beste in de ogen van de jury.

De gokkers zaten ernaast (de kenners trouwens ook, maar dat terzijde). Bij de bookmakers gold de Franse Maryse Condé als de grootste kans­hebber voor de Nobelprijs voor Literatuur, maar de jury koos voor de Amerikaanse dichteres Louise Glück.

Wedders op een boekenprijs zaten er vorige maand ook al naast. Als grote favoriet voor de Booker Prize gold Hilary Mantel, die al twee keer eerder won met de eerste delen van haar historische trilogie over Thomas Cromwell. Met het ­afsluitende deel, The Mirror and the Light, zou ze een ­on­gekende derde keer met de eer gaan strijken, afgaande in ieder geval op de verwachtingen van de gokkantoren. Op de longlist stond ze fier bovenaan, maar toen de jury op 15 september de shortlist bekendmaakte, was ze daar niet op te vinden.

Het deed een beetje denken aan 1984. Destijds was de ­Britse schrijver J.G. Ballard met Empire of the Sun zelfs dusdanig favoriet dat bookmakers be­sloten de mogelijkheid om in te zetten op de winnaar voortijdig te stoppen, valt te ­lezen in The Guardian. Maar het was uiteindelijk outsider Anita Brookner, schrijfster van Hotel du Lac, die met prijs en prijzengeld (toentertijd 15.000 pond) naar huis ging.

Hilary Mantel hield zich ove­rigens groot. Ze was teleur­gesteld, maar zei zich tegelijkertijd ook ‘bevrijd’ te voelen. Been there, done that, zoiets. Fijntjes liet ze wel weten dat dit derde deel van de serie “misschien wel het moeilijkst was om te schrijven en waarschijnlijk het meeste van de ­lezer vraagt”.

Het wachten is nu tot 19 november als de jury laat weten welk boek dan wél de Booker Prize verdient. De Zimbabwaanse schrijfster Tsitsi Dangarembga met This mournable body doet het bij wedkantoren momenteel het beste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden