Review

Een gids voor Haags Marokko of Suriname

Loop eens een Hindoestaanse discotheek, een Chinese theatervoorstelling, een Surinaamse supermarkt of een Turkse banketbakker binnen. Een bezoek aan Koninklijk Den Haag kan nu verrijkt worden met uitstapjes naar Haags Marokko, Turkije of Suriname.

BARBARA BERGER

Dankzij het zojuist verschenen boekje 'Den Haag City Mondial - reisgids voor multiculti Den Haag'. De gids, onderdeel van het door de Europese Unie gesubsidieerde Haagse City Mondiaal-project, combineert lessen over andere culturen met adressen van multiculturele winkels, restaurants, tempels, moskeeën en badhuizen in Den Haag en Scheveningen. Interviewtjes met winkeliers geven de multi-culturele samenleving een gezicht. A. Kuyper bijvoorbeeld is de eigenaar van Turco IJs. Zijn winkel heeft ondanks de naam geen banden met Turkije en bestaat al 60 jaar. Sinds de komst van migranten verkoopt hij ook cocosijs en wijst klanten erop als er alcohol in zijn ijs zit. Ook veel handelaren op de grote Haagse markt passen zich aan aan de klanten. Een Westlandse bloemenhandelaar heeft voornamelijk rode bloemen in zijn stal omdat die veel door Hindoestanen worden gekocht. Ook zet hij altijd peperplanten neer: die werken als blikvanger voor nieuwe klanten.

De reisgids is makkelijk leesbaar en staat boordevol wetenswaardigheden, al is ie soms wat onvolledig. Het is natuurlijk aardig om te weten dat Surinamers in de zomer vogelwedstrijden houden, maar waar en wanneer de kleine twa-twa's en picolets zingen, staat er niet bij. Een ander nadeel van het boekje is het gebrek aan plattegronden. Nergens wordt duidelijk dat bijna alle beschreven bezienswaardigheden op loopafstand liggen in de wijken Transvaal en Schilderswijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden