Review

EEN GAT IN MIJN HART

Heln Atmowirono was een echte dagboekschrijfster. Tot vlak na de vliegramp in de Bijlmermeer op 4 oktober vorig jaar. Toen schreef zij: “Het is vandaag al 8 oktober en ik zal niet meer schrijven. Ik wil alleen schrijven dat er een gat is in de flats en tegelijkertijd ook in mijn hart.” Aan deze regels is de titel van het boek ontleend dat gebaseerd is op tekeningen en teksten van scholieren uit Amsterdam Zuidoost. Over de gebeurtenissen, waarbij onder anderen achttien scholieren omkwamen, en over hun ideeen voor een monument. Het eerste exemplaar van 'Een gat in mijn hart' wordt maandag aangeboden aan koningin Beatrix. Een gat in mijn hart, onder redactie van Theo Baen e. a. ; uitgeverij Waanders, Zwolle; f 19,50.

Gisteren ging ik buiten op het balkon voetballen met mijn broertje Danny en mijn broertjes vriend Tobias. Toen zag ik eenvliegtuig dat heel laag vloog. En ik zei: Danny, kijk zo'n mooie vliegtuig. Toen wist ik niet dat dat vliegtuig zou neerstorten. Mei-Ki Chim.

Ik denk dat ze die boom weg moeten halen en een monument als vliegtuig zetten. Volgens mij zien die mensen dat beter dan die eerste. Ik wil dat er mensen om het standbeeld staan of liggen. Ik denk dat die mensen een nieuwe leven willen hebben. Indra Castillejo.

Ik zou het mooi vinden als er naast de boom een links en een rechts witte stenen zouden staan, met alle foto's van de gestorven mensen met hun namen eronder, zodat ze nooit vergeten zullen worden. En bovenop een van de gedichten die bij het monument liggen. Elvira Baloe.

Er moet een gouden vliegtuig komen en ze moeten mooie speelgoed daar zetten voor de kinderen die dood zijn gegaan. En de mensen die hun familie hebben verloren, zulen we een roos geven met een gouden draad. . . Julio Lionahr.

Er moet een park en kermis, een zwembad, een snoepwinkel, een spookhuis, een computerwinkel en een Efteling komen, omdat ik het leuk vind en er niet aan wil denken. Jeandrelica Barkmeijer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden