Review

Een fantastisch antidrama

Regie: Noah Baumbach. Met Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ifans en Jennifer Jason Leigh. In 6 bioscopen.

Uit de verbintenis tussen de New Yorkse regisseur Noah Baumbach (40) en Hollywood-actrice Jennifer Jason Leigh (48) komt veel fraais voort. Enkele jaren geleden was het echtpaar al verantwoordelijk voor een ’feestelijk’ familietreffen in ’Margot at the Wedding’, waarin Jason Leigh onder regie van Baumbach een mooie rol speelde als de hippiezus van Nicole Kidman. Voor ’Greenberg’, hun fantastische nieuwe filmavontuur, schreven ze voor het eerst samen het verhaal, opnieuw met aandacht voor familie, vriendschap, verleden en taal, maar dan nog wat scherper en briljanter.

Ben Stiller zorgt met zijn optreden als Roger Greenberg voor een memorabele antiheld. Greenberg is een veertiger die vanuit New York naar Los Angeles is gekomen om op het huis van zijn broer te passen. Greenberg heeft geen carrière gemaakt zoals zijn broer, de architect. Hij heeft geen huis met zwembad in de Hollywood Hills. Geen vrouw en kinderen. Geen hond. Geen vakantie in Vietnam. Greenberg is een voormalige muzikant, nu timmerman, maar liever even niets.

Niet dat hij niet intelligent, getalenteerd of gevoelig is, maar hij weet zich gewoon geen raad met het leven. Greenberg heeft last van depressies en neuroses. Hij is in behandeling geweest. Zijn smetvrees wordt niet uitgespeld, maar we zien wel hoe hij het toilet doorspoelt met zijn voet. Greenberg heeft een rijbewijs, maar rijdt niet. Hij onttrekt zich. Het leven ontglipt hem. Steeds weer. Feestjes en vrijages verzanden. Een hilarische rode draad in het verhaal vormt het dwangmatig gebruik van lippenbalm. Greenberg schrijft aan de lopende band klachtbrieven aan firma’s en instanties. Vele uren die in rook op gaan.

Denk nog even terug aan Jack Nicholsons optreden als misantropische dwangneuroot in ’As Good As It Gets’ die heel voorzichtig iets kreeg met de serveerster op de hoek. Zo stuit Greenberg op flodderige Florence, kortweg Flo, de huishoudelijke hulp van zijn broer, die ook niet bepaald zegevierend door het leven gaat. Het beeld licht op als Greta Gerwig in beeld verschijnt. De 26-jarige actrice vertoonde eerder opmerkelijk naturel spel in de lowbudget mompelfilms van Joe Swanberg, en ondergaat hier in een soort antidrama een abortus.

Antihelden in een antidrama, dat zijn het, met een frisse finesse in beeld gebracht door Noah Baumbach, die als scenarist voor de New Yorkse regisseur Wes Anderson (’The Life Aquatic’ en ’Fantastic Mr. Fox’) tot de inspirerendste Amerikaanse filmmakers van dit moment hoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden