Beeld Mark van der Zouw

ReceptTjendol

Een ernstige vorm van verpakkingsfetisjisme

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Een nogal gelig en zichtbaar klef witbrood ligt horizontaal uitgestald op een nog gelere achtergrond. Iemand heeft hard zijn best gedaan om het brood mooi neer te leggen, maar het is nogal knullig gedaan. Aandoenlijk knullig. De boterhammen hellen licht achterover, alsof ze met z’n allen iets te snel optrekken bij het stoplicht.

De voorste boterham ligt plat, met een flinke berg bruin poeder erop. Is hij aangereden door de anderen? Is dat een berg Betadine op de wond? Ernaast staat een kopje koffie op een schotel. Het witte duo met bruin-zwarte streep zou in een jarenzeventigkantine niet misstaan. De iets te forse lepel ligt verkeerd om op de schotel.

Vlak achter de boterhammen staat een kloek sierglas op hoge voet met een groen-bruin drankje waarin ijsblokken drijven. Het ziet eruit als het kwastenwater dat overblijft als mijn kinderen een middag hebben zitten verven.

Maar het is Tjendol waarschijnlijk, want boven dit plaatje staat in grote rode letters die niet zouden misstaan op de poster van een slechte western: PALMSUIKER. En in kleinere, zwarte letters van een ander lettertype: GRANULATED PALMSUGAR. En in weer een ander font: GULA PALMIRA. NETTO INH: 250g. WAYANG BRAND. PRODUCT OF INDONESIA. Het geheel wordt omlijst door een dikke driedubbele outline: lichtgroen-wit-donkergroen. Steekt goed af ­tegen het bruin van de suiker.

Ik stel me de maker voor. Hoe hij dat brood haalt bij de supermarkt en een blikje Tjendol. Hoe hij staat te klooien om de bammetjes netjes neer te leggen voor de foto. Het beeld dat hij in zijn hoofd heeft van een goede verpakking: sprekende kleuren en er moeten serveertips op, dat verkoopt. Ik vind het zo vrolijk amateuristisch dat ik blíjf kijken naar mijn pakje palmsuiker van de toko. Ik voeg er spontaan mijn eigen serveertip aan toe. Ook niet fotogeniek; wel heel ­lekker.

Het recept

• 130 g zwarte kleefrijst (toko)
• 750 ml water
• 70 g palmsuiker (toko)
• 250 ml dikke kokosmelk (liefst uit een ­pakje; niet uit blik)
• snufje zout

Bereiding

Doe de kleefrijst samen met het water in een pan en breng aan de kook. Laat ongeveer een half uur pruttelen en roer af en toe om, tot de rijst gaar is. Voeg palmsuiker, een snuf zout en 200 ml kokosmelk toe en roer goed door. Laat nog drie minuten zacht doorkoken. Giet in kleine kommetjes en serveer met de overgebleven kokosmelk. Dit toetje is zowel warm als koud erg lekker.

Je kunt dit gerecht ook met zwarte kleefrijst maken, verkrijgbaar bij de betere toko, al werkt witte kleefrijst ook. Een paar stukken goed rijpe mango erbij en het feest is compleet.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden