De SerieThe Undoing

Een dure soap over een vrouw die alles wel denkt te weten over relaties

Nicole Kidman en Hugh Grant als echtelieden in het New Yorkse moordmysterie The Undoing, Beeld Niko Tavernise/HBO
Nicole Kidman en Hugh Grant als echtelieden in het New Yorkse moordmysterie The Undoing,Beeld Niko Tavernise/HBO

Nicole Kidman is in de zesdelige serie ‘The Undoing’ een enorme kracht, die het kleine spel goed beheerst.

Een moordmysterie in rijkeluiskringen met Nicole Kidman in een van de hoofdrollen, dat klinkt bekend in de oren. De nieuwe zesdelige serie ‘The Undoing’ lijkt inderdaad wel een New Yorkse versie van de Californische hitserie ‘Big Little Lies’ waarvan, zo maakte Kidman afgelopen week ­bekend, een derde seizoen op komst is.

Tot die tijd moeten we het doen met ­deze oostkustvariant, afkomstig van dezelfde bedenker (David E. Kelley) en dezelfde streamingdienst (HBO). Nicole Kidman is op haar 53ste, met hetzelfde lange rode engelenhaar als op haar 23ste, een enorme kracht. Het is heerlijk zoals ze de opgeruimde psychotherapeute Grace Fraser speelt, tikje nuffig. 

Samen met haar man en zoontje woont ze in een kast van een huis op Manhattan. ’s Morgens is het een drukte van belang rond het kookeiland, waarna haar echtgenoot Jonathan (Hugh Grant) zich als oncoloog naar de kliniek spoedt en hun zoontje Henry (Noah Jupe) zich aansluit bij zijn vriendjes op een kleine, dure privéschool. Tot er door een afschuwelijke moord een einde komt aan het idyllische leventje aan de Upper East Side. Grace’s echtgenoot ­Jonathan, de charmante arts die zich met zoveel inzet over kinderen met kanker buigt, is opeens verdachte in de moordzaak waarover we hier verder niets zullen verklappen, maar die veel publiciteit genereert. 

Tijdens het politieonderzoek, waar twee rechercheurs aan werken, ontdekt Grace een web van grote en kleine leugens. Haar echtgenoot, vader en beste vriendin hebben bijvoorbeeld allemaal zaken voor haar verzwegen. De psychotherapeute, die het ­gewend is om problemen van anderen te analyseren en bespreekbaar te maken, is voor haar naaste omgeving geen gesprekspartner gebleken. En terwijl Grace haar hele bestaan ziet afbrokkelen, speuren we mee naar de mogelijke dader van de moord. De vraag is of haar man inderdaad een sociopaat is, zoals iemand opwerpt. 

Te zwaar aangezet drama

Heerlijk natuurlijk voor Hugh Grant – de charmante Engelsman par excellence – om met die vraag te spelen: is hij verknipt of niet? Maar in ­tegenstelling tot Kidman, die het kleine spel zo goed beheerst, zet Grant zijn rol ­nogal aan. Zijn spel raakt hier en daar overstuurd. Iets soortgelijks zie je bij een ­fijne oude acteur als Donald Sutherland (85) die Grace’s steenrijke, alleenstaande vader speelt; hij zet het drama iets te zwaar aan.

De Deense regisseur Susanne Bier, gespecialiseerd in drama’s met hoogoplopende emoties, die meestal in familie- of vriendenkring spelen, lijkt in haar (spel)regie soms aan subtiliteit in te boeten. In de draaikolk van emoties neemt het melodrama hier en daar de overhand. En misschien doet dat wel extra pijn als er scherp wordt gesteld op mensen en hun existentiële worstelingen.

The Undoing is gebaseerd op de bestseller ‘You Should Have Known’ (‘Je Had Het Kunnen Weten’) van de Amerikaanse schrijfster Jean Hanff Korelitz. Als psychologische thriller houdt de serie je wel geboeid, al was het maar door de rake cliffhangers aan het slot van elke aflevering. Ze geven je het ­gevoel in een dure soap te zitten over een vrouw die alles wel denkt te weten over mannen, vrouwen en relaties.

Maar de vraag is: hoe goed kent de relatietherapeute haar eigen man? Hoe blind is ze zelf als het over romantiek en hoop gaat? En, heel interessant, in hoeverre weet ze de dingen al die ze op het spoor komt? Hoe werkt dat, ontkenning?

‘The Undoing’ is te zien op HBO/Ziggo Movies & Series XL.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden