Een dubbelleven waar je geen greep op hebt

Een nachtportier die geïnteresseerd is in de dromen van zijn gasten en daar via gesprekken en allerlei ingewikkelde apparaten achter probeert te komen. En daar tussendoor een magiër die de droomflarden die aan de aandacht van de nachtportier ontsnappen weet op te vangen. Deze ingrediënten, even mysterieus als veel dromen, vormen de basis van de spannende jeugdserie 'Nachtportier', die de VPRO vanaf zondag zeven weken lang als onderdeel van 'Villa Achterwerk' uitzendt.

FRED LAMMERS

Het interessante van de serie is dat fictie en werkelijkheid door elkaar zijn verweven. Zo vertelt acteur Serge Henri Valcke, een van de gasten in het Droomhotel, ervan overtuigd te zijn dat dromen boodschappen, soms zelfs waarschuwingen, in zich herbergen. Dat heeft hij zelf in de praktijk ondervonden. Valcke komt dan met het verhaal van zijn moeder die dol was op tuinieren. Op een ochtend vertelde zij aan het ontbijt dat zij had gedroomd dat zij in haar prachtige tuin van al haar bloemen stuk voor stuk afscheid had genomen. “Wij keken elkaar veelbetekenend aan en ik ben ervan overtuigd dat moeder ook begreep wat die droom inhield. Een halfjaar later is ze overleden.” Het boeiende van dromen vindt Valcke dat je daarmee 's nachts in feite een dubbelleven leidt waar je geen greep op hebt.

In de eerste aflevering is de nachtportier (Aus Greidanus) in gesprek met Sylvester, een van zijn jeugdige gasten. Hij denkt dat rustige mensen niet veel dromen. Sylvester zelf slaapwandelt en vertelt over een paar wonderlijke ervaringen.

Dromen kunnen heel spannend zijn. Theo, die ook in een van de vele kamers in de spaarzaam verlichte centrale gang in de serie logeert, vertelt een droom over een dikke heks met een rode pukkel op haar neus die met zijn vriendje in de wolken verdween. Het werd nog veel spannender toen er uit het luchtruim witte gedaanten neerdaalden. De nachtportier weet er niet goed raad mee. Hij blijft ondanks al zijn studie zitten met de vraag of een droom nou werkelijkheid is of de werkelijkheid een droom. De magiër verkondigt de stelling dat je met dagdromen je nachtdromen kunt beïnvloeden. Als de nachtportier, die beweert nooit te slapen en nooit te dromen, in aflevering zeven toch in slaap valt kan hij dat zelf ervaren. Wat hij dan beleeft blijft echter in nevelen gehuld, want dan is de serie ten einde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden