Taal Ton den Boon

Een boomer is niet per se een babyboomer, maar wel een fossiel

Vorige week verspreidde zich als een lopend vuurtje het nieuws dat een jonge parlementariër in Nieuw-Zeeland, Chlöe Swarbrick, een oudere collega op nogal onparlementaire wijze de mond had gesnoerd. Toen ze in een parlementsdebat over klimaatmaatregelen door hem werd geïnterrumpeerd, zei ze slechts ‘Ok boomer’.

Onder jongeren in het Angelsaksische taalgebied is ‘ok boomer’ al enige maanden een standaard­reactie op kritiek of commentaar van ouderen. In een artikel over jongerentaal ‘vertaalde’ de Belgische krant De Morgen die uitroep als ‘Lul maar lekker weg’.

Ouderwetse denkbeelden

Boomer is een verkorting van babyboomer en werd aanvankelijk gebruikt ter aanduiding van geboortegolvers. Maar de betekenis van het woord is aanzienlijk verbreed. In feite heeft boomer allang niet meer alleen betrekking op leeftijd, maar op een bepaalde mentaliteit. Het woord verwijst dan ook vooral naar mensen, al dan niet van gevorderde leeftijd, die er ouderwetse denkbeelden op nahouden over bepaalde maatschappelijke kwesties. Verstarde types dus, die we in het Nederlands ook wel aanduiden met metaforen als dinosaurus of fossiel. Die woorden krijgen er met het synoniem boomer een geduchte concurrent bij.

Zulke fossielen kunnen weliswaar behoren tot de babyboomgeneratie (1945-1955), maar ze kunnen best ook jonger zijn. Zelfs iemand van een jaar of dertig met conservatieve opvattingen kan een boomer worden genoemd. Van leeftijdsdiscriminatie is dan ook geen sprake als een jongere een reactionaire veertiger of vijftiger afserveert met ‘ok boomer’. Maar of het netjes is, is vers twee.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden