null Beeld

RecensieKlassiek

Een bijzondere en verrassende uitvoering van Schuberts Winterreise

Klassiek
Joyce DiDonato
Winterreise (Erato)
★★★★

Peter van der Lint

Je gaat er bijna van houden op deze live-opname: gehoest in de zaal. In de New Yorkse Carnegie Hall mochten eind 2019 nog bezoekers naar binnen, verkouden of niet. Mezzo Joyce DiDonato zong er een bijzondere uitvoering van Schuberts Winterreise, verrassend begeleid door maestro Yannick Nézet-Séguin. De twee kennen elkaar goed. Zij was eregast bij zijn ­afscheid als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hun samenwerking hier is prachtig symbiotisch, en dat moet ook wel, want DiDonato benadert Schuberts liedcyclus conceptueel.

Op het livestreamconcert was te zien dat DiDonato voordroeg uit het dagboek van de onfortuinlijke geliefde waarover het in deze ­cyclus gaat. Na zijn dood blikt de vrouw die hem verstoten heeft als het ware terug op zijn barre winterreis, en herbeleeft die door haar eigen ogen. Voor die interpretatie kreeg de mezzo bij voorbaat al veel kritiek te verduren, omdat het te vergezocht was. Een gimmick.

Dat mag zo zijn, maar wat voor de cd uiteindelijk telt, is het klinkende resultaat. Zangeres en pianist doorstaan dat kritisch luisteren met glans. Auf dem Flusse is een hoogtepunt. DiDonato zingt hier af en toe zo kwetsbaar en zachtjes dat de stem lijkt te breken. Yannicks pianistische commentaar daar is hoogst dramatisch. Dat zij beiden de cyclus volledig binnenstebuiten hebben gekeerd is in elke maat hoor- en voelbaar.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden