RECENSIE KLASSIEK

Een avondvullende ode aan de pioniersgeest van Reinbert de Leeuw

Reinbert de Leeuw viert zijn tachtigste verjaardag in het Muziekgebouw. Hij ontving van burgemeester Halsema de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam.Beeld ANP, Olaf Kraak

Bij een verjaardag horen cadeaus. Reinbert de Leeuw vierde zijn tachtigste in het Muziekgebouw aan 't IJ en ontving de zilveren medaille van de stad Amsterdam uit handen van burgemeester Halsema.

Ook werd bekendgemaakt dat De Leeuw de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs is toegekend.

Bij een verjaardag horen ook gasten. De hoeveelheid belangstellenden voor De Leeuws party paste maar net in de Grote Zaal. Een stoet musici hielp mee de feestvreugde te verhogen in onder meer twee wereldpremières, van Guus Janssen en Valery Voronov, voor de gelegenheid geschreven. 

Wie er niet bij kon zijn, had een videoboodschap gemaakt. Onder meer van Tamara Stefanovich, die er - verrassing! - toch was, en hoe. Ze gaf acte de présence met het eerste deel uit Ligeti's 'Musica ricercata' en met 'Der Zauberlehrling', onthutsend krachtig en virtuoos gespeeld.

De jarige zelf, broos en met behoedzame tred, liet ook van zich horen, achter de vleugel, in een deel uit 'Socrate' van Satie, een van De Leeuws lijfcomponisten. Barbara Hannigan vertolkte de zangpartij. Schoonheid en eenvoud kenmerkten hun uitvoering.

Een hoofdrol was weggelegd voor De Leeuws eigen ensemble, het Asko|Schönberg, en voor het Nederlands Kamerkoor. En de klapper werd verzorgd door het Asko|Schönberg en actrice Katja Herbers met een eigen compositie van De Leeuw: 'Im wunderschönen Monat Mai'. Herbers' acteerkunst en haar kittige rode jurkje onderstreepten de levendigheid van het muzikale feestje. De Leeuws pioniersgeest, zijn vernieuwingsdrang en onvoorwaardelijke inzet voor de muziek van deze tijd kunnen niet genoeg geprezen worden. Een avondvullende ode waard.

Lees ook:

Whoaam trrrttttt!: Reinbert de Leeuw wordt tachtig jaar

Reinbert de Leeuw viert zijn tachtigste verjaardag. Als gepassioneerd musicus en voorvechter van hedendaagse muziek, als dirigent en als inspirator van het Asko|Schönberg heeft hij een onuitwisbaar stempel gedrukt op het Nederlandse muzieklandschap. Drie kenners over Reinbert de Leeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden