Review

Een apolitieke, hitsige actiefilm

Jann Ruyters

Regie: Kari Skogland. Met Jim Sturgess. In 13 filmtheaters.

’Fifty Dead Men Walking’ is losjes gebaseerd op de autobiografie van Martin McGarland, een sjacheraar in Belfast die in de jaren tachtig ten tijde van de ’Troubles’ door de Britse Geheime Dienst benaderd wordt om te infiltreren in de IRA. De man van de Geheime Dienst, Fergus, wordt gespeeld door Ben Kingsley die, naast een natuurlijk gezag, ook de nodige passende oneliners bezit. ’Informatie is even machtig als kogels’, zegt hij. De man van de IRA die Martin inlijft kan er ook wat van: ’Zonder hoger doel ben je geen echte man’.

De apolitieke Martin gaat overstag voor Fergus, nadat een van zijn vrienden door de IRA is gemarteld. ’Je geniet van de anarchie’, zo verwijt zijn vriendin hem, als zij vermoedt dat hij zich bij de IRA heeft aangesloten.

Regisseuse Kari Skogland zwenkt heen en weer tussen beide partijen. In actiefilmtempo toont ze zowel de wreedheid van de IRA alsook de hardheid van de Britten. Wat historisch waar is en wat ten behoeve van de spanning enigszins opgeklopt, blijft duister en dat knaagt. Dankzij de acteurs Jim Sturgess (die Martin speelt) en Nathalie Press (als zijn vriendin) raak je wel betrokken in deze vicieuze cirkel van politiek geweld. Maar anders dan in het recente ’Hunger’ weet Skogland van dat geweld niet iets anders te maken. Dat pretendeert ze ook niet. ’Fifty Dead Men Walking’ is niet meer dan een wat hitsige actiefilm, even apolitiek en meegesleept door de ’anarchy of it all’ als Martin zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden