Kijk

Een antisemitische 'studentengrap' bij de ontgroening

'Andere Tijden' staat vanavond in het teken van die foto, die in 1962 zelfs Time Magazine haalde. Beeld RV
'Andere Tijden' staat vanavond in het teken van die foto, die in 1962 zelfs Time Magazine haalde.Beeld RV

Het is 55 jaar later en toch schokt de foto opnieuw, of eigenlijk nog steeds: zo'n tweehonderd kaalgeschoren, deels ontblote jongens, bijeen gepakt op een te kleine zolderruimte.

Adri Vermaat

Ze verkeren in staat van vernedering. Ze zien er vermoeid, besmeurd en ontdaan uit. Ergens in hun midden moet een big die is volgespoten met laxeermiddelen het maar zien te redden. Het dier poept en poept en zoekt tussen de honderden benen vergeefs een uitweg.

'Andere Tijden' staat vanavond in het teken van die foto, die in 1962 zelfs Time Magazine haalde. Dat zou niet zijn gebeurd, als tijdens de ontgroening op de zolderkamer van de sociëteit van het Amsterdam Studenten Corps niet iemand had geroepen: 'En nu gaan we Dachautje spelen'! Op dat moment snijdt deze zin nog lang niet bij alle jongens door de ziel. Evenmin is dat het geval als iemand van het gezelschap roept dat 'alle Joden naar voren moeten komen'. Het lijkt allemaal bij de ontgroening die nacht te horen. Tegen beter weten in wellicht is de uitleg dat het een slechte studentengrap betreft.

Als de vader van de latere VPRO-journalist Wim Noordhoek van het incident verneemt, schrijft hij een ingezonden brief naar de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Een schandaal komt hiermee in volle omvang naar buiten. De 'grap' is geen grap: hier is sprake van antisemitisme. Er komen meer misstanden aan het licht en de groentijd ligt tot aan de Tweede Kamer onder een vergrootglas. Noordhoek, die de nacht meemaakte, heeft als een der weinigen dan al lang besloten geen lid van het corps te worden.

NTR-VPRO: Andere Tijden, Omstreden ontgroening, Amsterdams Studenten Corps in 1962, zaterdag 16 september om 21.20 uur op NPO 2.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden