Een antenne in je overhemd, een kachel in je jas

Handsfree bellen kan binnenkort via de ingebouwde microfoon van je kraag. Met een toetsenbord in de mouw kunnen de mobiele telefoon en alle andere electronica in je omgeving geactiveerd worden. Ook komen er overhemden met geleidende vezels die werken als een antenne, zodat je in een bos televisie kunt ontvangen op het meegenomen scherm. Een jas die overdag de zonnewarmte opneemt en het lichaam tegelijkertijd koel houdt, kan 's nachts die warmte weer afgeven als het lichaam dreigt af te koelen. Het klinkt als Star Wars en science-fiction voor een heel verre toekomst. Maar in het laboratorium van Philips wordt momenteel volop geëxperimenteerd met deze 'wearable electronics', terwijl TNO textiel zich over allerlei soorten 'intelligent textiel' buigt. Bedrijven als Triumph en Samsonite hebben de eerste hoogstandjes al in hun produkten verwerkt.

José Teunissen

,,Vroeger gaven we stoffen 'statische' functies mee,'' zegt Anton Luiken, hoofd afdeling textiel bij TNO. ,,Het liet vocht door of niet. Het leuke van de nieuwe generatie 'intelligent' textiel is dat het interactief is en zich aanpast aan de omgeving. Goretex bijvoorbeeld houdt al wel regen tegen, terwijl het ook lichaamsvocht afvoert, maar dat werkt alleen als het lichaam niet al te actief is. Zoiets kan beter. In Nederland is de regenkans maar tien procent. Dus is het mooi als een regenjas alleen waterdicht is als het ook echt regent. Daarom werken wij nu aan een speciale vezel die uitzet als het gaat regenen en op dat moment geen druppel vocht meer doorlaat. Na de bui krimpt die vezel en is zo'n jas weer ademend en vochtdoorlatend. Dan praten we over alleen over een jas. Dezelfde vezel is ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld dekzeilen van vrachtwagens. Neem een bloementransport, daarbij is het ook belangrijk dat de condens wegkan.'' Behalve een 'slapende' regenjas is er ook textiel in de maak dat van kleur verandert onder invloed van temperatuur. Er is textieldoek dat licht opvangt en het in het donker weer afgeef. Er is geheugentextiel dat onder invloed van lichaamswarmte extra stevigheid geeft. Zo heeft Triumph al een beha op de markt waarvan de versteviging onder invloed van lichaamstemperatuur gaat werken en zo, aangepast aan elk individueel lichaam, op de juiste plaatsen de borst ondersteunt.''

Intussen wordt er bij een aantal textielfabrikanten hard gewerkt aan vezels die elektronische signalen kunnen geleiden. ,,We kennen tegenwoordig allerlei holle vezels waar die elektronica kunnen worden ingevoegd,'' aldus Luijken. Tot welke toepassingen dat in de toekomst allemaal moet gaan leiden valt uitgebreid te lezen op website van Philips. Te denken valt aan een ski-jack met een ingebouwde skipas. Een trainingspak dat bloeddruk en hartslag meet en alle lichaamsbewegingen registreert is onlangs gepresenteerd. En verder denkt men aan electronica in kinderkleding. Zo kunnen ze overal spelen en zijn ze via een chip tegelijkertijd voor de ouders handig traceerbaar.

In de trendprognoses van de mode-instituten keren al deze ontwikkelingen ook terug. De 'techno-nomad' zal de toekomst gaan uitmaken. Om de telewerker die zijn hele kantoor in zijn computerkoffer moest meezeulen kan binnenkort hartelijk gelachen worden. Alle electronica zal namelijk gewoon verdwijnen in het zakenpak. Het eerste echte begin is al gemaakt door Samsonite die een Travel Wear collectie brengt die nu alleen nog in dure modezaken te vinden is. De allernieuwste technologische snufjes brengt Samsonite nog niet, maar het begint al wel ergens op te lijken. Zo hebben overhemden zonnebrilkoorden gekregen en zijn er jacks met een ingebouwd kompas. Een anti-stressjas kan met een knijprubber in de rug en nek kan worden opgeblazen zodat hij extra steun geeft bij het autorijden. Zelfs een intelligent stofje- een die licht afgeeft in het donker - is in jassen verwerkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden