MuziekboekThe Beautiful Ones

Een ander boek dan Prince voor ogen had

Prince in het Parc des Princes in Parijs, op 16 juni 1990.Beeld AFP

“Kunnen we een boek schrijven dat racisme oplost?”, vraagt Prince aan journalist Dan Piepenbring. De mannen werken in 2016 drie maanden aan wat de memoires van Prince moeten worden en nemen in die tijd vele aspecten van het leven van de muzikant door. Ook racisme komt aan bod. Je kunt het een naïeve vraag vinden, maar het geeft ook aan hoezeer racisme een rol speelde in het leven van Prince.

Door zijn onverwachte dood op 21 april 2016 kon Prince het project niet voltooien. Uiteindelijk wordt besloten het project toch voort te zetten en daarbij trouw te blijven aan de ideeën van de Amerikaan. Het resultaat is 'The Beautiful Ones', dat door Piepenbring is samengesteld en uit vier delen bestaat. In de inleiding vertelt de journalist over zijn ontmoetingen met Prince. Deel twee omvat de 28 pagina's die Prince voor de memoires schreef, terwijl het derde deel een fotoboek is dat Prince van 1977 tot 1978 bijhield. Het laatste deel is gewijd aan de handgeschreven synopsis voor de film 'Purple Rain'.

Met name de teksten die Prince voor zijn dood op papier zette, bieden een boeiende inkijk in het leven van de popster. Zo blijkt hij al vanaf jonge leeftijd te zijn geconfronteerd met racisme. Het verklaart waarom Prince het zo belangrijk vond dat vooral zwarte artiesten de rechten op hun eigen muziek moeten bezitten. Hij zag het als een manier om racisme te bestrijden.

Prince's herinneringen aan zijn jeugd staan vooral in het teken van het tumultueuze huwelijk van zijn ouders. Die ervaringen zouden hem later helpen bij het schrijven van songs over liefdesverdriet. "Ik denk dat ik daarom zo goed ben in songs over beëindigde relaties, zoals 'Nothing Compares 2 U'. Niemand schrijft die nummers zo goed als ik", schrijft Prince.

Ook zijn passie voor de muziek vanaf zijn jonge jaren komt duidelijk naar voren. Zo herinnert Prince zich hoe hij de teksten van zijn favoriete songs helemaal uitschreef. "Als je een tekst overschrijft analyseer je elke regel om te zien hoe hij in elkaar steekt."

Het leidt weinig twijfel dat 'The Beautiful Ones' een ander boek zou zijn geworden als Prince was blijven leven. Toch krijg je bij lezing wel degelijk een idee hoe Prince kon uitgroeien tot een van de belangrijkste vernieuwers van de popmuziek. En juist door de verschillende facetten van Prince's leven en muziek in woord en beeld bij elkaar te brengen, zetten deze memoires de verbeelding aan het werk.

Prince met Dan Piepenbring | Prince - The Beautiful Ones - Zijn Laatste Woorden 

(Xander Uitgevers, 288 pagina's, 29,95)

Lees ook:

Prince (1958-2016): de eerste, echte supersterren sterven uit

De hemel huilt paarse tranen. Totaal onverwacht kwam vandaag het nieuws dat Prince is overleden. Welk nummer moesten we draaien, bij het heengaan van weer zo’n icoon? ‘Purple Rain’? ‘Raspberry Beret’? ‘When Doves Cry’? Of toch het toepasselijke ‘Nothing Compares 2U’?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden