Opinie

Een al te herkenbaar mens

Hans Oranje

’Schone Woorden’ van Warre Borgmans (spel) en Jokke Schreurs (gitaar). Gezien op 13/12; tournee hervat 1/3 Capelle a/d IJssel, 3 Tilburg, 13 Zutphen, 20 Roosendaal, 23 Den Haag, 25 Eindhoven, 28 Delft, 3/4 IJmuiden, 13 Zoetermeer, 17 Alkmaar, 25 Gouda, 26/4 Den Bosch.

Warre Borgmans is een van de beste acteurs in Vlaanderen. Met zijn theatersolo ’Schone Woorden’ laat hij in het mooiste zoetgevooisde Vlaams de toeschouwer kennismaken met de persoon Borgmans. Hij doet dit samen met een oude vriend van hem, Jokke Schreurs, die op de gitaar stemmige akkoorden aanslaat en tegen het slot nog een Russisch lied ten gehore brengt waarbij Borgmans de vertaling verzorgt.

De twee heren kennen elkaar van de tijd dat ze bij school hun kinderen opwachtten. Een kenmerkend detail in de vertelling, die aangenaam voortkabbelt langs een doodgewoon mensenleven: zoon van hardwerkende middenstanders, schildert hij de brede met bomen omzoomde laan van het plaatsje Mortsel voordat die werd opgeslokt door alsmaar breder asfalt.

Wachtend op de bus die hem naar de middelbare school zal brengen, ervaart hij zijn eerste opwindende gevoelens bij de dagelijkse passage van verschillende meisjes.

Als een hilarisch hoogtepunt mag wel gelden het verhaal over ’nonkel Jos’, dat eindigt met de door zijn oom verlangde ’sobere crematie’ die door het onbegrip tussen hem en de begrafenisondernemer uitloopt op een geweldige soap.

Tussen al deze vertellingen door strooit Borgmans met dingen die hem lief zijn: een gedicht van Rutger Kopland of Adriaan Morriën, een lied van Frank Sinatra, een tekst van de onlangs overleden Friso Wiegersma. De rode draad is de liefde van de acteur voor ’schone woorden’: zo kan hij het woord ’asemen’ proevend en genietend een aantal malen laten terugkeren.

Dubbel gelegen van het lachen heb ik zeker niet, maar het was een aangename, onderhoudende avond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden