null Beeld
Beeld

PodcastrecensieDepotkast

Een aflevering van Depotkast voelt als een bezoekje aan het museum waar we nu niet heen kunnen

Charlot Verlouw

Zo nu en dan duikt er een pareltje op uit de krochten van een archief. Een verloren gewaande brief, een bijzondere foto, bewegende beelden uit een vergeten verleden. En zo nu en dan komen die verhalen in het nieuws, met een enthousiaste historicus die de betekenis ervan duidt en op tv met glimmende ogen de gigantische kasten in het archief opzij rolt om de net ontdekte schat te onthullen.

Maar er zijn zoveel meer interessante archiefstukken die nooit onder de aandacht van het grote publiek zullen komen, bijvoorbeeld in het depot van het Noord-Hollands Archief in Haarlem. In de podcast Depotkast gaan makers Jan Kruidhof en Lise Koning op zoek naar de verhalen achter bijzondere en minder bijzondere voorwerpen die het nieuws waarschijnlijk nooit zullen halen, maar voor een beetje geschiedenisliefhebber een heerlijk reisje door de tijd zijn.

Wat is het verhaal van zangeres Ria Kuyken?

Want wat is eigenlijk het verhaal van zangeres Ria Kuyken die in 1962 aangevallen werd door een beer in een Haarlems circus? En hoe maakte de Sovjet-Unie die fascinerende, super gedetailleerde kaarten van Haarlem en omgeving? En, deze vraag komt in aflevering drie aan bod, wat doet de hamer die een einde maakte aan het leven van stationschef Jacob de Jong in 1923, in het depot in Haarlem? En wie heeft hem vermoord?

Compensatie voor dichte musea

Eigenlijk compenseren de afleveringen een heel klein beetje voor de dichte musea. In de relatief korte afleveringen van maximaal 25 minuten, loodsen Kruidhof en Koning de luisteraar op een toegankelijke manier door het onderwerp heen. In elke aflevering is een collega te gast – een conservator of historicus – die alle kennis paraat heeft. De twee podcasters fungeren als de enthousiaste museumbezoekers (en in sommige gevallen als het iets te leergierige slimme klasgenootje), de gast als de geduldige gids die rustig op alle vragen antwoord geeft.

En als een onderwerp je niet kan bekoren, dan loop je gewoon door naar de volgende zaal, of in dit geval de volgende aflevering. Grote kans dat daar wél iets staat wat je interesseert, want in de depots van het Noord-Hollands Archief ligt van alles. Zo brengen Kruidhof, Koning en hun collega’s aflevering voor aflevering een klein stukje Noord-Hollandse geschiedenis tot leven.

Het grote manco van een podcast die over voorwerpen gaat is natuurlijk dat je er niets van kunt zien. Gelukkig is er ook de website depotkast.com, waar alle besproken voorwerpen van dichtbij te bekijken zijn.

In de rubriek ‘De Podcast’ wordt wekelijks een podcast besproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden