Review

'Edwin is heus niet perfect'

Edwin Ogenio. Sektarische Gezinnen. Uitgegeven door God's Pleasure, Utrecht. 138 pag's, ¿ 16,95.

RICHARD SINGELENBERG

De sektes zijn warmte-eilandjes van surrogaat-families, fictieve verwantensystemen, compleet met nieuwe broeders, zusters en een alternatieve vader (en soms een moeder).

En, niet te vergeten, iedereen is aardig. Dat wil zeggen, zolang je de regels van het nieuwe gezin volgt.

Vandaar ook de felle reacties van de 'echte' familie, indien zoon of dochter het in het hoofd haalt de voorkeur te geven aan deze vervangende gezinsvorm. Dat is verraad, als ware het een buitenechtelijke relatie. De God's Pleasurekerk kan erover meepraten. Nadat een verontruste en godvruchtige Nunspeetse moeder evangelisch Nederland had gemobiliseerd de banvloek over deze Utrechtse groepering uit te spreken, kreeg de beweging vervolgens de landelijke media over zich heen.

Machtsmisbruik

Malafide financiële praktijken en machtsmisbruik van de leider, Edwin Ogenio, zo luidde het gebruikelijke repertoire van sekte-beschuldigingen. Als je ouders moeilijk doen over je nieuwe godsdienstige onderdak, verbreek dan desnoods de banden met ze, zo leek Ogenio met schriftuurlijke steun de dochter uit Nunspeet en menig andere volgeling te hebben geadviseerd.

Het zijn deze concurrerende gezinnen die Ogenio voor ogen hebben gestaan toen hij een titel voor zijn boek zocht. 'Sektarische Gezinnen' is een enigszins onsamenhangend betoog dat bestaat uit een korte autobiografie, een verhandeling over de ranzige media-hausse, gevolgd door het eigenlijke onderwerp van het boek.

Moeizame definitie

Verder behandelt het een reeks thema's als seksualiteit, de rol van de vrouw en de eeuwig op de loer liggende duivel.

'Een sektarisch gezin is scheefgegroeid in het leiderschap van het gezin', zo luidt de wat moeizaam klinkende definitie. Het ouderlijk gezag bestaat bij de gratie van manipulatie en machtsmisbruik. Allicht dat kinderen ontsporen. Maar redding is immer mogelijk.

Weliswaar claimt Ogenio niet het monopolie op zieleheil voor God's Pleasure, maar de dolende lezer krijgt volledigheidshalve wel de aanvangstijden van de diensten.

Voor insiders bevat Sektarische Gezinnen weinig nieuws. De talloze beschuldigingen van ex-leden, hoe gekleurd die in een aantal gevallen ook mogen zijn, legt Ogenio wel erg gemakkelijk naast zich neer.

Getuigenis

Het lijkt alsof hem geen enkele blaam treft. Maar. . . : 'Edwin is heus niet perfect', is te lezen in een getuigenis dat achter in het boek is opgenomen.

Het ligt voor de hand dat deze typering mede een rol heeft gespeeld in menig jammerklacht van teleurgestelde ex-adepten.

Het had Ogenio gesierd als hij wat meer op dit gevoelige onderwerp ingegaan was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden