null Beeld

Tv-columnMaaike Bos

Echt dicht bij Máxima kwam Dionne Stax niet

Niet alleen Mark Rutte zat maandag bij Nieuwsuur – ook Mariëlle Tweebeeke natuurlijk. De niet zo radicale ideeën van demissionair premier Rutte zijn al ruim beschreven; ik keek ook naar zijn interviewer. Hoe ze in alle rust luisterde, en ook in stilte minstens zijn gelijke was. Hoe ze zonder aarzeling met een roestige spijker in de pijnlijke plekken porde. “Toen iedereen u weg wilde hebben, heeft u dan niet iemand gebeld met de vraag: ben ik nog de juiste man?”

Ze herkende zijn ideeën over kosten in de wijkzorg plagerig als SP-gedachtengoed, was tot in de puntjes voorbereid en wees gevat op het toeval waarop dit interview berustte: “Als minister Ollongren geen corona had gehad en met die papieren was weggelopen (met het zichtbare zinnetje ‘Positie Omtzigt, functie elders’, MB), hadden we hier nu niet gezeten.” Die nieuwe bestuurscultuur werd na de toeslagenaffaire kennelijk pas echt urgent nu het hachje van de demissionair premier gered moest.

Niet dat ze alle vragen stelde; PvdA-coryfee Felix Rottenberg fulmineerde in Op1 terecht dat Rutte die nieuwe ideeën ook met de hoogleraren en andere experts in zijn netwerk had kunnen bedenken, in plaats van zelf op zijn kamer. Ze had wel mogen vragen naar waarom hij (geen?) anderen heeft ingeschakeld voor wat meer verdieping.

Toch: eraan terugdenkend, zie ik haar als een sfinx kijken hoe hij kronkelde, glimlachte, naar voren en achteren boog. Hij zat er wel met het hoofd omhoog en met open vizier, maar met een rug gekromd van spanning. Er hing veel van dit moment af en dat wist ze; ik zou in haar plaats doodnerveus zijn geweest. Tweebeeke wint hier niet de prijs mee voor het beste interview maar laat wel zien dat ze van Grand Prix-niveau is.

null Beeld AvroTros
Beeld AvroTros

Desondanks heet het programma niet Tijd voor Tweebeeke. Of Meer met Mariëlle. Die mode van programmatitels met de naam van de presentator erin moet eens passé zijn. Het drááit niet allemaal om hen. Toppunt was de nieuwe driedelige serie van Dionne Stax bij AvroTros over het leven van onze koningin. Die heette Dionne Dichtbij: Máxima.

Afgeschermde koningin

Ze kwam niet dichtbij. Is ook niet simpel bij de afgeschermde koningin, maar noem je serie dan niet zo. Op het beroemde Plaza de Mayo begint ze vrolijk haar zoektocht, niet naar Dwaze Moeders die daar sinds 1977 in witte hoofddoekjes opheldering vragen over hun verdwenen kinderen onder Videla’s dictatuur (1976-1983). Nee, ze spreekt er een plaatselijke journalist over Máxima’s elitaire jeugd in Buenos Aires.

Och, ze doet het met warmte, vonden de 917 duizend kijkers misschien ook. Stralend stapt ze uit de oldtimer Fiat waarvan Jorge Zorreguita er ook zo een reed. Maar voor een serie die wil achterhalen wie Máxima was en is, is dat verre van genoeg.

Ze interviewt wel historicus Michiel Baud, die voor Máxima’s bruiloft Zorreguita’s mogelijke kennis van de terreur onderzocht als staatssecretaris en minister van landbouw en veeteelt onder Videla. Maar verschillende mensen zeggen dat de gruwelen geen onderwerp waren in Máxima’s elitaire kringen. Daar bleef het bij.

null Beeld Avro Tros
Beeld Avro Tros

Het centrale beeld van Máxima dit eerste deel was dat van een zorgzaam, vriendelijk, intelligent, hard studerend meisje uit 1971, met trouwe vriendschappen, wereldwijze interesses en meer superlatieven zonder schaduwzijde. Een mooi cadeau voor haar verjaardag aanstaande maandag.

Vijf keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden