Review

Easy's bloed wel drinken

WILLY WIELEK

Walter Mosley's reeks respectabele thrillers heeft als achtergrond het Amerikaanse racisme, van l945 tot heden. Na zijn dienst in de Tweede Wereldoorlog komt zijn hoofdpersoon, Ezekiel Rawlins (alias Easy), terecht in een maatschappij, die hem in de criminaliteit dwingt. Hij wil best anders, maar het dagelijkse gezanik en gezeur omdat hij een neger is (als hij in een dure auto rijdt wordt hij aangehouden) laat hem nauwelijks een andere keus. Dat eerste boek heette 'Devil in a blue Dress' en met 'Een klein geel hondje' zijn we aangeland in het jaar l963.

Easy heeft nu een keurige baan als concierge bij een scholengemeenschap en hij leeft rustig en betrekkelijk tevreden met zijn twee aangenomen kinderen. Dan komt er een mooie lerares in zijn leven, hij begeert haar genoeg voor een vluggertje in het leslokaal, maar consequenties wenst hij er niet aan te verbinden. Zij sleept hem evenwel mee in een draaikolk van misdaad en moord. Zij is ook degene die hem opscheept met dat kleine gele hondje, een ratachtig keffertje, dat Easy's bloed letterlijk wel kan drinken. Easy is terug bij af en de politie verdenkt hem van alles en nog wat. Door zijn intelligentie weet hij zich er weer uit te draaaien, maar hij kan moeilijk droeviger worden dan hij al was.

In Mosley's boeken, die een gecompliceerde maar glasheldere plot hebben, komen vele kleurrijke figuren voor, die hij in een paar regels haarscherp weet neer te zetten. Aan velen zijn we al lezende gehecht geraakt, bijvoorbeeld aan de ijskoude crimineel en onweerstaanbare Don Juan Mouse. Helaas zullen we hem in het vervolg moeten missen: op dezelfde dag als Kennedy wordt hij neergeschoten, terwijl hij toch op het punt stond het licht te zien. Jammer, jammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden