Naschrift

Earle 'Opa Huxtable' Hyman was een vurig strijder voor 'kleuren-blindheid'

Earle Hyman was onder meer bekend door zijn rol als Russell Huxtable in 'The Cosby Show'.Beeld AP/Ron Frehm

Er ging een wereld voor hem open toen hij voor het eerst Noorwegen bezocht voor werk. Opeens kon hij alle rollen spelen. 

Opeens werd louter gekeken naar zijn theatrale capaciteiten. Opeens stonden de fans in de rij om Earle Hyman te zien, ongeacht of hij nu een Noorse aartsbisschop neerzette of Othello. In het land van Henrik Ibsen bleek iedereen prettig 'kleurenblind'.

Het contrast met de Verenigde Staten kon bijna niet groter zijn. Toen hij als beginnend acteur rondliep met een kloek werk van William Shakespeare onder de arm - samen met Ibsen zijn lievelingsauteur - hoorde hij een van zijn collega's opmerken: "Heeft niemand die jongen verteld dat hij zwart is?" En toen hij en andere wegbereiders zich later klassiek-blanke toneelrollen toe-eigenden, repten pers en publiek primair over kleur. "Ik was nu eenmaal dol op stukken die niet voor mij geschreven waren", zei hij later in een interview.

Voor Hyman was dit alles reden om van Scandinavië een tweede thuis te maken. Hij kocht er een woning, was vloeiend in Noors en Deens en kon uit de voeten met het Zweeds. In het noorden van Europa kon hij zich schaamteloos laven aan Shakespeare en Ibsen, en voelde hij zich echt een ster.

Opa Huxtable

In zijn vaderland was hij bij het brede publiek vooral bekend als opa Russell Huxtable uit 'The Cosby Show', de trombone spelende vader van Cliff. Met sonore stem debiteerde hij Shakespeariaanse wijsheden als kleinzoon Theo weer eens gegidst moest worden op het pad naar wasdom. Dat Hyman in werkelijkheid slechts elf jaar ouder was dan tv-zoon Bill Cosby viel weinigen op.

Zijn hele carrière streed hij er voor kleurenblindheid, maar Hyman voorvoelde dit utopia nooit te zullen meemaken. "Waarom wordt mij onthouden een goede zwarte actrice Hedda Gabler te zien vertolken?", zei hij. "Ik maak me daarover nog altijd boos."

In Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende of heel gewone mensen. Lees hier meer naschriften. Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden