ik heb een droom

Duncan Stutterheim: 'Ayahuasca gaf me het inzicht te stoppen met de dancewereld'

Duncan Stutterheim Beeld Jorgen Caris

In de rubriek 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of 's nachts. Deze week: Duncan Stutterheim, oprichter van ID&T, ’s werelds grootste danceonderneming.

“Ik ben een matige slaper en word van het minste of geringste wakker. Regelmatig verstuur ik om half 4 ’s ochtends een mailtje. In stressperiodes schrík ik wakker. Vooral toen ik wilde stoppen met ID&T. Ik heb lang over die beslissing getwijfeld. Dan piekerde ik midden in de nacht over wat er allemaal mis zou kunnen gaan tijdens de feesten. Dat het té druk was, dat het helemaal verkeerd zou aflopen. Paniekgedachten. Sinds ik ben gestopt met ID&T, voel ik me rustiger. Sinds een jaar of drie ben ik eigenlijk wel even uitgedanst. Vroeger wilde ik nog wel eens doorhalen. Ik zit in een stabiel schoolritme met mijn drie dochters. Twee zijn in de puberteit en eentje is kleuter.

Dromen onthoud ik zelden. Maar toen ik 6, 7 jaar was, had ik last van een nachtmerrie die steeds terugkwam, over stenen die aan touwtjes hingen. Eng, het symboliseerde een rottige tijd, spanning. Pas met een jaar of 25 snapte ik er meer van, geholpen door ayahuasca, de hallucinogene drank die in Zuid-Amerika wordt gebruikt. Ik en mijn vrouw doen regelmatig aan deze ayahuasca-ceremonieën.

Ze duren van zonsondergang tot zonsopgang, begeleid door een sjamaan. Het lijkt op een droom maar je bent juist heel helder. Ik noem het een reis. Aanvankelijk dacht ik de reis te kunnen sturen, maar ik merkte algauw: Nee vriend, de reis stuurt jóu. Ik vind het geweldig: het houdt een spiegel voor en je ziet alle voors en tegens van een dilemma.

Sjamaan

Dankzij ayahuasca ben ik gestopt met drinken: het liet me voelen wat het met me deed en ook wat er kon gebeuren als ik er niet mee stopte. Er passeert van alles tijdens die acht uur durende reis. Het ene uur stop je met drinken, daarna gaat het ineens over de relatie met je moeder. Tijdens een sessie kwam ik ook tot het inzicht te stoppen met de dancewereld. De sjamaan vroeg of dat een optie was: die gedachte was eerder niet eens bij me opgekomen.

Sensation organiseren was mijn grootste droom. Op een dag stond ik met Sensation in Rusland en dacht ik: shit, die droom is nu dus uitgekomen. Was dit het al?

Zulke grote toekomstdromen heb ik niet meer. Ik houd het dichter bij mezelf en bij huis. Ik leef bij de dag met mijn vrouw en drie dochters. Wel heb ik een droom voor Amsterdam. Over zeven jaar bestaat de stad 750 jaar, ik zet me als voorzitter van de stichting Amsterdam 750 jaar in voor de viering. Of je nou in West, de Bijlmer of de grachtengordel woont, we leven met elkaar. Ik hoop dat de ongelijkheid tussen Amsterdammers afneemt. We willen het jubileumjaar aftrappen met een groot feest op de ringweg rond Amsterdam. Alle ondernemers, alle horeca, iedereen doet mee. Ik moet alleen Rijkswaterstaat nog even overtuigen.”

Duncan Stutterheim (1971) oprichter van ID&T, ’s werelds grootste danceonderneming, organiseerde tot 2017 ruim duizend Sensation dancefeesten in 22 landen. Hij is nu voorzitter van Stichting Amsterdam 750 jaar.

Lees alle eerdere afleveringen van 'Ik heb een droom' hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden