Rotterdam

Duizenden fans mogen toch naar het Songfestival, als proef van Fieldlab

De Eurovisiesongfestivaltram in Rotterdam.  Beeld ANP Kippa
De Eurovisiesongfestivaltram in Rotterdam.Beeld ANP Kippa

Bij het Songfestival in Rotterdam eind mei zijn duizenden fans welkom. Maar hossen voor het podium is helaas nog niet aan de orde.

Redactie Trouw

Het Songfestival wordt toch nog een bruisend evenement met duizenden fans in de zaal die de artiesten uit de 39 deelnemende landen aanmoedigen. Het liedjesfestijn dat eind mei in de Rotterdamse Ahoy plaatsvindt, is door het kabinet aangemerkt als een Fieldlab-experiment.

Dat is een praktijktest waarbij onderzocht wordt hoe grote evenementen veilig kunnen worden georganiseerd in coronatijd. Eerder werden er al concerten met publiek georganiseerd in de Ziggo Dome en afgelopen weekend werd de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland, ook in Amsterdam, gespeeld met 5000 bezoekers.

Bij het Songfestival zullen negen keer 3500 mensen worden toegelaten, zegt Tim Boersma van Fieldlab. Bij de twee halve finales, de grote finale op 22 mei en de zes repetities die eraan voorafgaan. Het is de helft van het aantal mensen dat in Ahoy zou passen en het zullen alleen mensen uit Nederland zijn. Normaal gesproken komen er fans uit heel Europa op het evenement af. “Ze moeten zich vooraf laten testen, binnen hoeven ze dan geen anderhalve meter afstand te houden”, zegt Boersma.

Minder wild dan gebruikelijk

“Een Songfestival met publiek is iets waar we alleen maar van konden dromen”, zegt uitvoerend producent Sietse Bakker. Hij hield er lange tijd rekening mee dat de artiesten in een leeg Ahoy zouden optreden en het festival alleen op tv te zien zou zijn.

Toch zal het allemaal wat minder wild worden dan we gewend zijn. Het publiek zal niet staan te hossen voor het podium, maar op de tribunes zitten. De vloer van Ahoy is gereserveerd voor de deelnemende artiesten.

De organisatie van het festival is nog aan het puzzelen wie er tickets kunnen krijgen. In ieder geval is zeker dat alleen mensen een kans maken die vorig jaar, toen het festival werd afgelast, al een kaartje hadden. Maar omdat nu maar de helft van de plaatsen beschikbaar is, zullen ze niet allemaal kunnen komen.

Definitieve beslissing valt eind april

Fieldlab zal bij de organisatie vooral gebruikmaken van de ervaringen die zijn opgedaan in de Ziggo Dome, waar vorige maand twee concerten met 1300 bezoekers werden gehouden, zegt Boersma. “Er zijn inderdaad drie mensen achteraf positief getest bij het concert van André Hazes, maar het is niet duidelijk of ze tijdens het concert besmet zijn geraakt.”

Bij de andere evenementen die Fieldlab heeft georganiseerd – naast de voetbalwedstrijd en de concerten ook een theatervoorstelling en een congres – raakte voor zover bekend niemand besmet. Deelnemers wordt gevraagd zich achteraf nogmaals te laten testen, 80 procent doet dat ook.

Cijfers van twee Fieldlab-festivals in Biddinghuizen, die twee weken geleden werden gehouden, worden binnenkort bekend, zegt Boersma. Overigens kan het besluit over het Songfestival nog worden teruggedraaid als het aantal coronabesmettingen te hoog wordt. Eind april wordt er een definitieve beslissing genomen.

Lees ook:

Macrooy schrijft nummer met een Surinaams tintje voor het Songfestival

Met het nummer Birth of a New Age doet Jeangu Macrooy mee aan het Eurovisie Songfestival. Het is een vrolijke, up tempo gospel met een serieuze boodschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden