Recensie

'Du Forsvinder': prima acteurs, maar vooral ook veel onbeantwoorde vragen

Beeld Jeanette Vos001

Du Forsvinder
Regie: Peter Schønau Fog
Met: Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas, Michael Nyqvist
★★★☆☆

Wat maakt ons tot wie we zijn? Hebben we een vrije wil? Het Deense drama 'Du Forsvinder' opent met filosofische vragen. Ze worden gesteld door Mia, nadat haar man Frederik is beschuldigd van geldverduistering op de school waar ze allebei werken. Hij zou zoiets nooit doen. Toch?

Peter Schønau Fog bewerkt de Deense literaire bestseller van Christian Jungersen, in Nederland vertaald als 'Ik heb je zien verdwijnen'. Hij koos prima acteurs en een sfeervol herfstig decor voor een verhaal waarin het recente verleden van de relatie tussen de twee onder de loep wordt genomen. Frederik (Kaas), hoofd van de school, had een hersenafwijking - zou die zijn roekeloze gedrag verklaren? En was dat huwelijk wel zo goed?

Grootste troef 

Fogs grootste troef is Tryne Dyrholm, de actrice die sinds 'Festen' prima rollen heeft gespeeld in psychologische films als 'In a Better World', waarmee Denemarken zichzelf op de internationale kaart heeft gezet.

Als Mia is ze nu eens de bedrogen en paniekerige, dan weer de loyale en standvastige pijler van het gezin. Maar ze werkt met een melodramatisch scenario dat zo amechtig heen en weer springt in tijd dat je de opbouw naar de emotionele climax een beetje uit het oog verliest.

De film werkt naar een eind dat eerder raadselachtig dan louterend is en al helemaal niet is toegekomen aan mogelijke antwoorden op die grootse vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden