Review

Droogkomisch portret favoriet bij jongeren

Het Rotterdamse filmfestival maakt zich op voor de slotavond. Na tien festivaldagen wordt er druk gespeculeerd over de favoriete films van de vier jury's die vanavond in de Cruise Terminal Rotterdam bekroond worden.

Een van de heerlijkste ontdekkingen van het festival ontving gisteravond al een welverdiende prijs. De twee jonge, regisseurs Juan Pablo Rebella (26) en Pablo Stoll (26) uit Uruguay, die met hun debuutfilm '25 Watts' vanavond tevens in de race zijn voor een van de Tiger Awards, kregen met de MovieZone Award 2001 (ter waarde van 5000 gulden) alle lof van de jongerenjury in Rotterdam. De vijf jongeren, variërend in leeftijd van 18-22 jaar, maakten een 'shortlist' waarin ook de Nederlandse 'No more heroes'-bijdrage 'Drift' van Michiel van Jaarsveld en de film '27 missing kisses' van de Georgische regisseuse Nana Djordzadze figureerden. De voorkeur van de jongeren ging uiteindelijk naar '25 Watts', het met minimale middelen gemaakte, droogkomische portret van een aantal leeftijdgenoten in de Uruguaanse hoofdstad Montevideo. 'De film is niet zwaarmoedig, maar ook weer niet te luchtig. '25 Watts' is nooit pretentieus en vooral geestig en herkenbaar, door de natuurlijke acteerprestaties en de vaak simpelweg observerende camera', staat in het juryrapport te lezen.

Opmerkelijk is dat de jongeren duidelijk minder enthousiast waren over de grote publieksfavorieten 'Promises' (een Amerikaanse productie die het joods-Palestijnse conflict uit de doeken doet aan de hand van interviews met zeven totaal verschillende jongeren uit de streek) en 'Jalla! Jalla!' (de komische debuutfilm van de 23-jarige Zweed Josef Fares), die ook op de lijst van 15 door het festival vooraf geselecteerde films figureerden. De stemmen voor de publieksprijs worden vandaag geteld, maar op de eerste plaats staat al enkele dagen 'Promises', gevolgd door 'Together' van regisseur Lukas Moodyson.

Behalve een echte surprisefilm wordt er vanavond ook een tweede surprisefilm gepresenteerd die al met naam en toenaam in de The daily tiger, de dagkrant van het festival, wordt vermeld: het speelfilmdebuut van voormalig festivaldirecteur Emile Fallaux. Het televisiedrama 'Liefje', waarin acteur Ramsey Nasr een hoofdrol vertolkt, draait volgens de dagkrantbeschrijving om 'een geobsedeerde liefde en de corrumperende werking van het geheugen'. Behalve met de wereldpremière van zijn eerste speelfilm, is Fallaux ook voorzitter van de Tiger-jury die vanavond zijn drie winnaars bekendmaakt.

Zoals gezegd is '25 Watts' een van de meest opvallende titels in het Tiger-programma, evenals de Japanse bijdrage 'Bad company' van Furumaya Tomoyuki en de Nederlandse 'No more heroes'-afgezant 'Iles flottantes' van Nanaouk Leopold, de Nederlandse film die het tot nu toe ook het beste doet in de publieksenquête.

Dat je bij het zien van een Tiger soms ook je tanden op elkaar moet zetten, lijkt inmiddels onvermijdelijk. Met name de twee kandidaten uit Duitsland, te weten 'Planet Alex' en 'In den Tag hinein', vielen in de competitie behoorlijk tegen. Het zijn films die in Rotterdam toch veel aandacht trekken, omdat ze nu eenmaal in de competitie zitten.

Een echt juweel uit Duitsland, getiteld 'Die Unberuhrbare', blijft hier relatief onderbelicht. Alhoewel, vooralsnog is het Rotterdamse filmfestival wel de enige plek in Nederland waar deze film in de bioscoop te zien is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden