'Drone' zaait dood en verderf op afstand

Peter Dekkers

10.30 en 19.00 uur, CNN

Met een zekere regelmaat lezen we in de kranten over het uitschakelen van groepen Taliban-strijders - onder wie soms een belangrijke leider - in de onherbergzame, wetteloze grensgebieden tussen Pakistan en Afghanistan. In de meeste gevallen gaat het om een aanval door een onbemand Amerikaans vliegtuig, een 'Drone’, bestuurd vanuit een commandopost duizenden kilometers verwijderd van het strijdtoneel.

Vandaag neemt CNN in zijn programmaserie ’World's Untold Stories’ de kijker mee naar de wereld van deze computergestuurde Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s).

Vanuit kleine controlekamers in de Amerikaanse staat Nevada, besturen piloten in luchtvaartuniform vanachter hun computers deze dood en verderf zaaiende vliegtuigjes, die vaak zijn uitgerust met Hellfire-raketten. Hoewel vergelijkingen worden gemaakt tussen het besturen van drones en het spelen van videospelletjes is volgens de piloten niets minder waar. Je moet veel vliegervaring hebben om zo'n onbemand toestel te kunnen besturen en om allerlei situaties die zichtbaar zijn via de camera's aan boord van de toestellen, goed te kunnen beoordelen.

Vliegtuigjes zoals de MQ-1 Predator of de MQ-9 Reaper (foto) worden niet alleen gebruikt voor aanvalsmissies, maar ook voor militaire verkenningen. Daarnaast worden ze in toenemende mate gebruikt voor civiele doeleinden, zoals bij de bestrijding van bosbranden.

De kijker krijgt in deze documentaire niet alleen informatie over de successen van de ’Drones’; ook de mislukkingen komen aan bod. Het Pentagon blijft vragen om meer drones voor de strijd op afstand. En de luchtmacht wordt steeds creatiever om aan de wensen van de piloten te voldoen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden