Review

Dromen over oorlog en deportatie

21.45 uur, Nederland 2

Volgens opiniepeilingen zal de PVV van Geert Wilders bij de aankomende verkiezingen een flinke zetelwinst boeken. Wilders dankt zijn populariteit vooral aan zijn uitspraken over de islam. Zijn angstfantasieën over de oprukkende islam en zijn dromen over oorlog en deportatie slaan bij veel burgers aan.

In ’Zembla’ analyseren deskundigen zijn uitspraken en concluderen zij dat wat Wilders feitelijk zegt over de islam niet klopt. Tegelijkertijd uiten zij hun zorgen en waarschuwen zij voor de effecten van Wilders’ retoriek.

Wilders is bezig met een internationale opmars en in zijn toespraken in het buitenland laat hij zich uit in bewoordingen die ronduit oorlogszuchtig zijn. „Het zijn de dromen van iemand die denkt in termen van etnische zuivering”, zegt Ton Zwaan van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Dat Wilders steeds radicaler wordt in zijn strijd tegen de ’islamisering’ van Nederland ligt volgens hoogleraar politicologie Jean Tillie aan het feit dat gevestigde politieke partijen de agenda van Wilders overnemen. „Dus moet hij zich blijven onderscheiden van de politieke elite, waardoor zijn woorden steeds extremer worden.” Ondertussen laat de retoriek van Wilders zijn sporen na in de Nederlandse samenleving. „Steeds meer mensen rechtvaardigen hun uitspraken jegens moslims door middel van uitspraken van landelijke politici”, aldus de directeur van het Haagse Bureau Discriminatiezaken in ’Zembla’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden