Zelfgemaakt

Dries Michels maakt heerlijke kunst van chocola

De bonbons van Dries zijn uniek. ‘Ik hoef niet binnen de lijntjes te kleuren.’ Beeld -

De Tilburgse chocolatier Dries Michels begon op de zolder van zijn grootouders met het maken van bonbons. Inmiddels heeft hij het vak tot ware kunst verheven.

Met een airbrush-pistool en een verfkwastje gaat chocolatier Dries Michels (27) aan de slag: rode spetters, felblauwe accenten of zalmroze met oranje lijnen. Michels maakt bonbons die eruitzien als kleine kunstwerkjes: “Ik wil de bonbon het uiterlijk geven dat hij verdient.”

Ook als het gaat om smaak wil de jonge Brabander verrassen: hazelnoot, praliné en slagroom, het zijn de smaken waar hij met zijn merk Friandries het liefste juist ver weg van blijft. “Ik gebruik gekke en altijd verse ingrediënten die mensen niet zo snel zullen associëren met chocolade. En zonder onnodige toevoegingen.”

Michels staat in zijn winkel in Tilburg: er hangen beschilderde skateboards aan de muur, hiphop klinkt op de achtergrond en achter in de winkel wordt gewerkt aan een lading nieuwe bonbons. In de keuken staan drie machines die continu chocolade rondpompen. Er gaan zo’n vierduizend bonbons per week over de toonbank, vertelt de jonge chocolatier trots. “Ik heb net twintig nieuwe smaken in de winkel liggen.” Als voorbeeld noemt hij een bonbon gemaakt van pure chocolade gevuld met een gelei van rode biet en een ganache van trekdrop. Met een kwast heeft hij rood en roze lijnen op de bonbon aangebracht. Het ziet er ‘superstrak’ uit, vindt Michels.

Beeld -

Koksopleiding

Tijdens zijn koksopleiding kreeg hij twee lessen over het maken van chocolade. Hij was gelijk verkocht: “Ik bleef mezelf daarna ontwikkelen.” Een opleiding tot patissier heeft hij nooit gevolgd. Dat heeft vooral voordelen, denkt Dries: “Daardoor hoef ik niet binnen de lijntjes te kleuren, ik heb geen grenzen.” Maar het is ook lastig geeft hij toe: “Ik doe alles voor het eerst.”

Na zijn opleiding richtte hij een keukentje in op de zolder van zijn opa en oma. “Ik had niet zoveel nodig: een smeltbak en tien mallen, dat was het.” Daarnaast werkte hij als chef in een café-restaurant. De zolder werd uiteindelijk een productieruimte, en inmiddels dus een winkel met een paar man personeel.

Het eerste wat in de mal gaat, legt Michels uit, is de verf. Die wordt aangebracht met een kwastje, een tandenborstel of met luchtdruk. Daarna komt er een dun laagje chocolade in. “Het laagje chocolade houdt de vulling bij elkaar.” Dat moet eerst uitharden en dan kan de vulling erbij. In dit geval staat er een bonbon van melkchocolade op het programma met een gelei van frambozen en komkommer, en een ganache van ijzerkruid. “Dat geeft de bonbon een citrusachtige, frisse smaak.”

Beeld Friandries

Nog geen jaar geleden won Michels de Chocoladeshow van RTL 4, en afgelopen Koningsdag trok hij veel aandacht met zijn speciale koningsbonbon: een goudkleurige bonbon in de vorm van het hoofd van de koning. Hij reageert: “Ik kan in bonbons gewoon al mijn creativiteit kwijt.” Hoe hij op ideeën voor nieuwe smaken komt? Dries Michels is even stil. “Inspiratie kan ik op elk moment krijgen. Ik weet niet precies hoe het gaat, maar soms lijkt het wel alsof ik die smaken gewoon uit mijn mouw schud.”

In deze rubriek vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees andere afleveringen op trouw.nl/zelfgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden