muziekrecensie

Drie musici op avontuur

null Beeld RV
Beeld RV

Aan de bandnaam is geen woord gelogen. Het drietal kan klinken als bombastisch orkest, maar ook een fluisterzachte intimiteit ten toon spreiden. Sommige passages weten geweldig te ontroeren terwijl andere tranen van het lachen oproepen. Totaal extreem en totaal in balans.

Mischa Andriessen

Trió Kontraszt
From Dyonisian Sound Sparks To The Silence Of Passing (BMC)
★★★★★

Spilfiguur in de band is de Servische toetsenist Stevan Kovacs Tickmayer. Hij studeerde onder meer bij de klassieke componisten Louis Andriessen en Gyôrgy Kurtag, maar werkte ook met musici uit de jazz en wereldmuziek. Minder talentvolle geesten zouden zich geen raad weten met zoveel invloeden, maar in Trió Kontraszt brengen ze het beste boven. Omdat die invloeden ruimschoots zijn geïnternaliseerd en vooral ook geen doel op zich zijn. De band paart een groot vakmanschap aan een zo mogelijk nog grotere verbeeldingskracht.

Op avontuur

Toch is dat niet de grootste forte van het trio, dat is namelijk het voelbare plezier waarmee de drie musici op avontuur gaan. Qua geluid is de plaat helemaal van deze tijd, maar de spontaniteit, durf, lol en saamhorigheid waarmee wordt gemusiceerd, herinneren aan de beste jazz en progrock van jaren her.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden