null Beeld

De SerieThe Staircase

Dramaserie ‘The Staircase’ toont het theater van de rechtszaak

Vermoordde Michael Peterson zijn vrouw? Na de succesvolle docuserie The Staircase is er nu een pakkende dramaserie over de zestien jaar slepende zaak, waarin de waarheid langzaam uit zicht verdwijnt.

Belinda van de Graaf

De rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard is online wereldwijd live te volgen. Ingrijpend voor de betrokkenen, omdat in de rechtszaal alles wordt gefilmd en de intiemste getuigenissen de wereld over gaan. Twintig jaar geleden begon ook een zaak die veel stof deed opwaaien en die uitgebreid werd gefilmd, niet alleen in de rechtszaal, ook daarbuiten.

In 2001 werd de Amerikaanse schrijver Michael Peterson verdacht van de moord op zijn echtgenote Kathleen. Volgens hem was ze van de trap gevallen van hun villa in Durham in North Carolina. Maar, zo is te zien in de achtdelige dramaserieThe Staircase op HBO, de politie denkt op 9 december 2001 iets anders aan te treffen: een plaats delict. Michael Peterson is hoofdverdachte.

Dat we eerder al zoveel over deze zaak te weten kwamen, komt omdat Peterson een Franse filmploeg toeliet. De Oscarwinnende documentairemaker Jean-Xavier de Lestrade kreeg toegang tot Petersons directe leefomgeving. Het doel was het Amerikaanse rechtssysteem bloot te leggen in een documentaire. En zo filmde hij Peterson onder meer thuis met zijn volwassen kinderen en tijdens beraadslagingen met zijn advocaat David Rudolf.

Inspiratiebron voor andere true crime

De langlopende documentaireserie The Staircase (2004-2018) die daaruit voortvloeide en te zien is op Netflix, was een succes. De serie gaf een onthullend kijkje achter de schermen van een echte moordzaak, en was een inspiratiebron voor andere waargebeurde films en series over misdaadzaken.

Colin Firth en Toni Collette in The Staircase. Beeld HBO Max
Colin Firth en Toni Collette in The Staircase.Beeld HBO Max

Maar na de goed gemaakte true crime-serie is er nu, onder dezelfde titel, de op ware gebeurtenissen gebaseerde fictieve versie. Michael Stuhlbarg, bekend van zijn rol als de wijze vader in Call Me By Your Name, is piekfijn als strafrechtadvocaat David Rudolf. Ook Colin Firth speelt een mooie, gelaagde rol als Michael Peterson, de weduwnaar die plots in de verdachtenbank zit.

Je weet niet goed wat je van hem moet denken. Het ene moment is hij afstandelijk en in zichzelf gekeerd. Het andere moment is hij alert en attent. Is het waar dat zijn echtgenote op de hoogte was van zijn biseksualiteit, zoals hij zegt, of moest Kathleen er zelf achter komen door homoporno op de computer? En dat is dan nog maar een van de geheimen die komen bovendrijven en de zaak compliceren.

‘Kun je het iets levendiger vertellen?’

Wat de nieuwe fictiereeks vóór heeft op de oudere documentaireserie is dat ook echtgenote Kathleen (Toni Collette) in flashbacks aanwezig is. Daarbij maakt de Franse filmploeg nu onderdeel uit van het verhaal. En dat is interessant, want zo kan de New Yorkse scenarist en regisseur Antonio Campos, die ooit doorbrak met de heftige kostschoolfilm Afterschool, de rol van de camera onderzoeken.

Je ziet bijvoorbeeld dat de documentairemaker spanning nodig heeft in zijn verhaal, precies zoals een speelfilmregisseur. De filmploeg gaat op zoek naar die spanning (“Kun je het iets levendiger vertellen? Iets pakkender?”), ook in de latere montage van de documentaireserie.

The Staircase, waarin we een zestien jaar durende gerechtelijke strijd volgen, stelt de vraag in hoeverre de waarheid verloren gaat in het theater van de rechtszaak. Het gaat daarbij om dramatische ontwikkelingen die door de aanwezigheid van de filmploeg nog eens extra lijken te worden aangedikt.

Van de andere kant schroomt ook regisseur Antonio Campos niet om de doodsstrijd van Kathleen, liggend op de trap, in grafische details te tonen, als in een horrorfilm.

The Staircase is te zien op HBO Max.

Lees ook:

Vijf keerpunten in de zaak Heard - Depp: waarom zíj het opeens gedaan heeft

Petities, neprecensies en een stortvloed aan hashtags: Johnny Depps rechtszaak tegen zijn ex-vrouw barst van de virale momenten. ‘Ik kan niet wachten tot ze hier een Netflix-serie van maken!’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden