Filmfestival

Drama over Srebrenica wint Rotterdamse publieksprijs

Beeld uit Quo vadis, Aida? Beeld Vrij te gebruiken
Beeld uit Quo vadis, Aida?Beeld Vrij te gebruiken
Belinda van de Graaf

Quo Vadis, Aida? van de Bosnische scenariste en regisseuse Jasmila Zbanic heeft afgelopen week indruk gemaakt op het Rotterdamse filmfestivalpubliek dat na het kopen van een online kaartje een film kon waarderen. Het aangrijpende drama over de val van moslimenclave Srebrenica won zondag, tijdens de prijsuitreiking van het 50ste International Film Festival Rotterdam (IFFR), de publieksprijs.

In de film, die ook de Oscarinzending is van Bosnië en Herzegovina, volgen we de tragische gebeurtenissen in juli 1995 door de ogen van een lerares uit Srebrenica die als tolk voor de VN werkt. Via Aida maken we kennis met verschillende werelden: de Bosnische moslims die door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic worden opgejaagd, maar ook de Nederlandse VN-militairen onder aanvoering van kolonel Thom Karremans. Quo Vadis, Aida? – in april in de bioscoop – is een film die tot nadenken stemt over het grote wegkijken. Waarom is er weggekeken? En zou het weer kunnen gebeuren?

Een andere opvallende film die in Rotterdam in de prijzen viel, is het Indiase Pebbles. De film van regisseur P.S. Vinothraj won de Tiger Award van 40.000 euro, toegekend door een vakjury die het drama huldigde als ‘een les in pure cinema’. In de film hebben de bewoners van een dorpje in het zuiden van India vreselijk te lijden onder de droogte: het landschap is veranderd in een woestijn, er is voor mens en dier nauwelijks meer te leven. Debuterend regisseur Vinothraj is een nieuwe stem in de Tamil-cinema die ook wel Kollywood wordt genoemd, een parodie op het Amerikaanse Hollywood en het Indiase Bollywood.

De Indiase regisseur was acht jaar toen hij wegens armoede van school moest. Hij verrichtte kinderarbeid in een textielfabriek, tot zijn negentiende. Als dvd-verkoper in een winkeltje in Chennai ontmoette hij mensen uit de Tamil-filmindustrie. Vinothraj ging regisseurs assisteren, maakte zijn eerste korte films, en uiteindelijk zijn eerste speelfilm die deze week zijn wereldpremière beleefde in Rotterdam, met succes.

Met de prijsuitreiking is het eerste, winterse deel van het jubilerende IFFR afgesloten. Begin juni volgt het tweede, zomerse deel met, zo hoopt de organisatie, filmvoorstellingen van onder andere bovengenoemde prijswinnaars in de open lucht.

Lees ook:

Aangrijpend verslag van hel van Srebrenica

Quo Vadis, Aida? is in Rotterdam een van de hoogtepunten. Het drama over de val van de Dutchbat-enclave oogstte eerder op het Filmfestival van Venetië al veel lof.

De stilte verbreken over het PVV-programma

Hoofdredacteur Cees van der Laan zag Quo vadis, Aida thuis op de bank. Hij schreef er zaterdag over in een brief van de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden